Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum kiest: VVD de grootste, ook veel stemmen voor BBB

Politiek

HILVERSUM - De VVD heeft van de Hilversumse kiezers tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de meeste stemmen gekregen. Nieuwkomer BBB werd met 10 procent van de stemmen de vijfde partij. De opkomst was in Hilversum 62,6 procent, 3,4 procent meer dan vier jaar geleden bij de vorige verkiezingen.

De VVD, met Hilversummer Joost van Gilse op de vierde plaats van de kandidatenlijst, krijgt in Hilversum woensdag 13,2 procent van alle stemmen. Dat is 2,9 procent minder dan in 2019. De PvdA wint 4 procent en eindigt op 12,6 procent. GroenLinks zit daar met 12,4 procent (-3,2 procent) vlak achter.

D66, met de Hilversumse Laurien Berkvens op de derde plaats van de kieslijst, bezet de vierde plaats met 10,3 procent (-2,4 procent) van de stemmen. De BBB eindigt op precies 10 procent. De Partij voor de Dieren, met de Hilversumse Ines Kostić als lijsttrekker, werd met 7,6 procent (+1,5 procent) de zesde partij. 

In de regio Gooi en Vechtstreek is de VVD sowieso de grootste partij. In de gehele provincie Noord-Holland, al zijn nog niet alle stemmen geteld, is BBB op dit moment de grootste partij met 13,5 procent van alle stemmen. De VVD bezet met 13,1 procent de tweede plaats. GroenLinks is de derde partij met 11,4 procent, vlak voor PvdA met 11,0 procent. D66 en de Partij voor de Dieren behalen 7,7 en 7,3 procent.  

Uit de krant