Staatssecretaris Eric van der Burg en wethouder Karin van Hunnik.
Staatssecretaris Eric van der Burg en wethouder Karin van Hunnik. Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum voorop met sekswerkbeleid, ziet ook de staatssecretaris: ‘Ik hoop dat andere gemeenten volgen’

Politiek

HILVERSUM - Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid bracht woensdag een werkbezoek aan de gemeente Hilversum. Aanleiding was het nieuwe sekswerkbeleid, waarmee de gemeente landelijk voorop loopt. De staatssecretaris ging daarom onder meer in gesprek met sekswerkers in deze regio.

Het nieuwe sekswerkbeleid van de gemeente is op 8 maart vastgesteld door de gemeenteraad. Sekswerk zien als werk is een belangrijk uitgangspunt van dit beleid. Hilversum heeft er daarom voor gekozen om thuiswerken toe te staan onder dezelfde voorwaarden als voor andere aan huis verbonden beroepen. De vergunningsplicht voor thuiswerken is hiermee komen te vervallen.

De gemeente loopt met dit beleid voorop ten opzichte van andere gemeenten in Nederland. In veel gemeenten is het beleid namelijk al jaren onveranderd gebleven, waardoor het niet meer aansluit bij de laatste ontwikkelingen in de seksbranche. Daarnaast worden steeds meer gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de seksbranche. Voorheen was dit een taak van de politie.

Lokaal beleid
Op landelijk niveau werkt het ministerie ook aan nieuwe wetgeving in de vorm van het Wetsvoorstel regulering sekswerk. Omdat de inwerkingtreding van deze wet op zich laat wachten, heeft de staatssecretaris gemeenten opgeroepen om in de tussentijd lokaal beleid op te stellen. Het Hilversumse beleid kan hierbij als voorbeeld dienen voor andere gemeenten.

“Het is belangrijk dat sekswerkers hun werk veilig en gezond kunnen uitvoeren”, aldus Van der Burg. “Daarom is het mooi om vandaag in Hilversum te zijn en te horen hoe de gemeente stappen heeft gemaakt met lokaal sekswerkbeleid. Goed dat zij de wet regulering sekswerk niet afwachten en nu al werken aan een veilige branche voor sekswerkers. Ik hoop dat andere gemeenten volgen.”

Eervol
Karin van Hunnik, wethouder Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, ontving de staatssecretaris. Zij geeft aan dat Hilversum met het sekswerkbeleid sekswerk zoveel mogelijk gelijk wil stellen aan andere beroepen. “Sekswerk is tenslotte legaal in Nederland. Voor individuele thuiswerkers gelden daarom dezelfde regels als voor andere zzp’ers. We verwachten hierdoor meer in contact te komen met sekswerkers en bij te dragen aan hun gelijkwaardigheid in de maatschappij. Het is eervol om staatssecretaris Van der Burg te mogen ontvangen naar aanleiding van dit nieuwe beleid van de gemeente Hilversum en we hopen natuurlijk dat wij vanuit onze ervaringen een bijdrage leveren aan het toekomstige landelijke beleid.”

Het bezoek van de staatssecretaris bestond uit drie onderdelen en startte in het raadhuis van Hilversum met een gesprek tussen de staatssecretaris en wethouder over het nieuwe sekswerkbeleid van de gemeente. Daarbij is ingegaan op de aanleiding tot het nieuwe beleid, de uitgangspunten en de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het voormalige beleid. Ook is een toelichting gegeven op de seksbranche en de juridische handhaving. 

Zoals ieder ander beroep
Tijdens het tweede onderdeel van het bezoek voerden de staatssecretaris en wethouder een gesprek met sekswerkers die werkzaam zijn in de regio Gooi en Vechtstreek. De sekswerkers deelden daarbij hun visie op het lokale en landelijke sekswerkbeleid. De boodschap van sekswerker Marc over het sekswerkbeleid: “Behandel de sekswerkers zoals ieder ander beroep en plaats ze niet in hokjes door ingewikkelde regels of vergunningen.”

Voor het derde programma-onderdeel reisden de staatssecretaris en wethouder naar de GGD Gooi en Vechtstreek in Bussum voor een gesprek met betrokken zorg- en hulpverleningsorganisaties. Daarbij kwamen onderwerpen als de Soa-poli, de klankbordgroep voor sekswerkers en de besteding van de DUUP-gelden (Decentrale Uitkering Uitstapprogramma’s Prostitutie) aan bod.

Uit de krant