Video

'Dit is een vrij radicaal concept: meer macht aan de buurt'

  Politiek

HILVERSUM - "Het systeem implodeert een beetje." Burgemeester Pieter Broertjes constateert nog altijd een kloof tussen de politiek en de burgers."Dat die kloof er is, heeft vooral te maken met hoe wij ons opstellen als politici en bestuurders. Wij moeten ons empathischer opstellen en dichter bij mensen staan."

Hilversum gaat daarom dit jaar experimenteren door een aantal buurten nauw te betrekken bij besluiten en veel meer inspraak te geven. "Het is een vrij radicaal concept, maar dat is nodig om als bestuurder uit het defensief te komen. We moeten de macht écht gaan delen en dat doe je serieus of je doet het niet. Dat zal voor ons ook wennen zijn", zo zei hij in een gesprek met HilversumsNieuws en NH Nieuws.

Buurtagenda
Dat betekent dat bewoners actief mee kunnen praten over onderwerpen die juist voor de buurt van groot belang zijn. "Met bewoners gaan we een buurtagenda maken en daar gaan we aan werken. Daar horen financiële middelen bij en burgers staan zelf ook écht aan het roer."

In eerste instantie wordt de proef in een beperkt aantal buurten gehouden. Bestuurlijk Nederland zal ongetwijfeld belangstellend over de schouders van Broertjes meekijken.

Het hele gesprek met Pieter Broertjes is hier te bekijken bij NH Nieuws


4 reacties
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten