Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Hoeveel miljoen gaat metamorfose van Stationsgebied kosten?

  Politiek

HILVERSUM - Zelfs het college van burgemeester en wethouders geeft toe dat de grote metamorfose van het Stationsgebied een forse ambitie is. Dat terwijl de Hilversumse bestuurders kruiwagens vol ambitie hebben. Een on-Hilversums plan noemt wethouder Floris Voorink het voornemen. Dat heeft vooral te maken met de financiële omvang van het idee om de stationsomgeving te verbeteren. Tientallen miljoenen moet het gaan kosten, zolang dat maar niet het failliet van Hilversum wordt.

Dat is de waarschuwende vinger van de oppositiepartijen. Over de opknapbeurt van het Stationsgebied en de bijbehorende infrastructuur aanpakken, is politiek gezien iedereen het wel over eens. Het huidige plein wordt als sfeerloos ervaren met daar vlakbij het lelijkste gebouw van Hilversum: het GAK-gebouw. Daarnaast hebben bezoekers bij het uitkomen van het station geen idee hoe ze het dorp moeten bereiken.

Horeca
De wens is groot om het gebied aantrekkelijker, uitnodigender en logischer in te richten. Een groener plein met winkels en horeca er omheen, fietsers en voetgangers die ongestoord richting het dorp kunnen lopen en een autotunnel onder de Schapenkamp.

Tegenvallers
Het is het grootste project dat het college bij de hoorns wil vatten. Daar zit ook een behoorlijk kostenplaatje aan vast. Ongeveer 45 miljoen als het meezit en met flink wat tegenvallers kan het met 10 miljoen euro extra oplopen, liet wethouder Wimar Jaeger van Financiën weten. Juist omdat het om een enorm bedrag gaat, wil de gemeenteraad vinger aan de pols houden.

Noord-Zuidlijn
Voorbeelden te over van grote (infrastructurele) projecten elders in het land waarbij het financieel gierend uit de klauwen is gelopen. De Noord-Zuidlijn viel al in de raadzaal. Op Hilversumse schaal zijn ook voorbeelden te vinden waarbij de gemeente toch geld moest toeleggen. Het marktterrein viel bijvoorbeeld duurder uit. De opknapbeurt kostte enkele tonnen meer. En ook Podium de Vorstin werd aangehaald in de politieke arena. Voor het gevoel van de raad is het daar vanaf de nieuwbouw van het poppodium financiële brandjes blussen geblazen.

Lees verder in de digitale editie


5 reacties
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten