Afbeelding
video

Broertjes: 'Integriteitsprotocol aanscherpen'

Politiek

HILVERSUM - Wat burgemeester Pieter Broertjes betreft, is het tijd de voorwaarden voor het integriteitsprotocol aan te scherpen. Hij vindt het ongepast dat meldingen van integriteitsschendingen voor of tijdens het onderzoek in de pers komen.

Momenteel doet Broertjes een vooronderzoek naar fractievoorzitter Hans Roos van Hilversum1. Het partijbestuur heeft een melding van integriteitsschending neergelegd bij de burgemeester. Volgens de partijleiding zou Roos fraude hebben gepleegd. Dat de zaak al onderwerp van gesprek is in de media terwijl het onderzoek nog maar net gaande is, vindt Broertjes een slechte zaak. Het gebeurde vorig jaar ook al, toen Leefbaar Hilversum wethouder Wimar Jaeger verweet niet integer te hebben gehandeld in de zaak rond het Philipsterrein.

“Het protocol dat we hebben, moeten we nog eens goed aanscherpen. Dat protocol gaat ook uit dat je niet met de media communiceert zolang het onderzoek loopt. Dat gebeurt nu al voor de tweede keer. Misschien moet het een voorwaarde kunnen worden in het protocol dat je zegt: als het eerder uitlekt, terwijl het onderzoek nog loopt, dan houdt het onderzoek op, want het maakt ook mijn positie kwetsbaar.” De burgemeester wil dat bespreken met de griffier.

“Dat dit gebeurt, is zo beschadigend, want wie weet is er helemaal niks aan de hand, maar die is suggestie is nu toch al gewekt. Je bent al beschuldigd en verdacht terwijl er nog niks bewezen is. Dat kan niet in een democratie”, besluit Broertjes.

Uit de krant