[video] Broertjes: 'Extra maatregelen deels te maken met ramadan'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: André Verheul
video

Broertjes: 'Extra maatregelen deels te maken met ramadan'

  Politiek

HILVERSUM - De extra maatregelen die genomen zijn om de overlast van jongeren te beperken, hebben deels wel degelijk te maken met de ramadan. "Ik kan ook niet helpen dat oorzaak en gevolg iets met elkaar te maken hebben. Ik praat gewoon over de feiten", aldus burgemeester Pieter Broertjes.

De burgervader zei dit in het tweewekelijkse gesprek met HilversumsNieuws, NH Nieuws en GooiTV. Vorig jaar legde hij al de link tussen de ramadan en de toenemende overlast. Dat kwam hem op een bak kritiek te staan. "Nu hebben we het gerelateerd aan het mooie weer. Dat is dan ook weer niet goed", meldde hij.

Winter
"We hebben te maken met de situatie van het moment: de ramadan is begonnen. Dat betekent dat jongeren pas laat mogen eten en nog een hele hoop energie hebben. De ramadan gaat steeds meer naar voren. Straks als het in de winter is, hebben we er waarschijnlijk minder last van. Het heeft ook te maken met het mooie weer", licht hij toe.

Op straat
Sinds vorige week zijn de nieuwe maatregelen, waaronder extra openstelling van jongerencentrum De Mix, langere inzet van jeugdboa's en meer beveiliging op straat, ingegaan. De eerste dagen zijn rustig verlopen, in tegenstelling tot vorig jaar toen er sprake was van veel vernielingen. Het is een kwestie van erbovenop blijven zitten, meende Broertjes. Dat is de taak van onder meer de jeugdboa's, politie, extra beveiligers en Versa Welzijn.

Fout
Tevens stelde hij dat je jongeren ook wat moet bieden. Daarom is de Mix bijvoorbeeld vaker open. Jongeren geven aan vaak geen plek te hebben waar ze met elkaar terecht kunnen en hebben het gevoel overal weggejaagd te worden, aldus Broertjes. "Het is ook niet alleen maar hun fout. Het heeft vaak ook te maken met een stroeve interactie met de bewoners."

Succes
De maatregelen lopen door tot en met de zomer. Dat is bepaald. Broertjes ervaart het brede pakket aan maatregelen een succes als het contact met de jongeren niet verloren gaat en vernielingen en overlast uitblijven.

Verder bespraken Joost Lammers, verslaggever NH Nieuws, en de burgervader de eregalerij van de burgemeesters, de drugszaak op de Lopes Diaslaan en hij sprak zijn steun uit voor wethouder Arjo Klamer.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>