SP-fractievoorzitter Bianca Verweij
SP-fractievoorzitter Bianca Verweij Foto: Bastiaan Miché

SP: 'Niet op pluche blijven als we niet echt iets kunnen betekenen'

Politiek

HILVERSUM - Een verschil in visie heeft geleid tot de breuk. "Wij geloven in mensen, terwijl de andere partijen geloven in uitbesteden, aanbesteden en marktwerking", stelt de SP nu zij uit de coalitie is gestapt. Voor de fractie is dit een weloverwogen stap, omdat sociaal beleid voor hen belangrijker is dan op het pluche te blijven zitten. 

"Wij hebben het geprobeerd", meldt de SP op de eigen website. Een coalitie met VVD, CDA, D66 en SP was een uitdaging. Dat was bij voorbaat bekend teon het kwartet in 2014 besloot te gaan besturen. De verschillen blijken dik drie jaar later toch te groot.

Geen cent
"Arjo Klamer werd onze wethouder, een man met visie op de samenleving en een hart voor gewone mensen. Drie jaar lang heeft hij onvermoeibaar gewerkt om Hilversum een socialer, menselijker gezicht te geven. Hij heeft veel kunnen bereiken. Dankzij Klamer werd er geen cent bezuinigd op voorzieningen die mensen met een te laag of onzeker inkomen ondersteunen. Deze werden zelfs uitgebreid."

Binnenstebuiten
De SP roemt tevens nog zijn notitie over buurten en wijken die stevig verankerd is in het gemeentelijk beleid. De introductie van besturen nieuwe stijl, zoals de fractie het omschrijft. Daarmee doelt zij op de buurtgerichte aanpak, waar buurtbewoners met professionals aan de slag gaan met hun eigen omgeving. Klamer sprak altijd over een revolutie. "We keren het raadhuis als het ware binnenstebuiten", was zijn uitspraak. 

In een la
"Maar gaandeweg bleek dat de politieke wil om door te pakken en te investeren in het Sociaal Domein bij dit college ontbrak", concludeert de SP. "Een rapport dat Klamers buurtgerichte aanpak van de zorg en welzijn ondersteunde werd in een la gestopt. Vooral D66-wethouders hebben een rol in het niet behalen van doelstellingen die deze coalitie had op dit gebied. Top down besturen, centraliseren, inkopen en zorg wegstoppen achter een loket was en is de leidraad. Een koers die de SP niet past en bewezen ook niet werkt", beweert de fractie.

Pijn in het hart
Besturen en een verschil maken voor de inwoners is wat de SP ambieert. Onnodig op het pluche blijven zitten als dat niet mogelijk is, is voor de partij geen optie. "Daarom stappen we uit dit college en treedt wethouder Arjo Klamer af", klinkt het overduidelijk. "Met pijn in het hart, want er is nog genoeg te verbeteren aan het sociale gezicht van Hilversum, maar voor de keuzes van dit college kan de SP geen verantwoordelijkheid meer nemen."

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Weinig over van scooter na brand in Oude Haven 112 25 sep, 16:58
Afbeelding
Hartendragers Hilverzorg mobiel op pad met thuiswonende ouderen Zorg 24 sep, 17:30
Logo
Afbeelding
Komende dinsdagavond informatiebijeenkomst voor buurtbewoners Pand Philipscomplex wordt opvanglocatie voor 500 Oekraïners; onderzoek naar opvang in Silverpoint Mensen 24 sep, 12:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Miranda van Renswoude ‘En als het allemaal even tegenzit hang je gewoon versier het leven-slingers op’ Mensen 24 sep, 06:00
Logo
Afbeelding
Plein wordt groen en sober Politiek Hilversum steunt herinrichting Kerkbrink en unaniem de verhuizing van de bibliotheek Buurt & wijk 23 sep, 17:20
Logo
Afbeelding
Schoorsteenbrand op de loer Houtkachel: een goed alternatief voor een warm huis? Mensen 23 sep, 15:00
Afbeelding
Violenschool tijdelijk ontruimd vanwege vreemde geur: ‘Waarschijnlijk was het kleuterpoep’ 112 23 sep, 14:00
Afbeelding
Veel schade door brand in beautysalon Emmastraat 112 23 sep, 13:38
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief