Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

SP: 'Plaats geen telecomantennes op Clemenskerk'

Politiek

HILVERSUM - Plaats geen telecomantennes op de Clemenskerk. Dat is de mening van SP Hilversum. De oppositiepartij vindt dat de zendmasten, die T-Mobile daar wil plaatsen, vermeden moeten worden omdat de Paulusschool erg dicht in de buurt is.

“Wij vinden plaatsing van 4G-antennes in de buurt van kinderen een onverstandige en onverantwoorde keuze”, zo schrijft SP-raadslid Pierre van Rooden. De fractie kaart donderdag 7 september de kwestie van de telecomantennes op de Clemenskerk aan de Bosdrift aan tijdens de commissie Ruimte.

Gezondheid
In zijn geschreven bijdrage geeft Van Rooden aan dat het helemaal niet duidelijk is wat het effect van de straling is van de zendmasten voor buurtbewoners en de basisscholieren. “Met de gezondheid van onze jeugd wil je alle risico’s wegnemen en alle voorzorgsmaatregelen nemen”, klinkt het klip-en-klaar.

Kwetsbaar
De SP ziet dit soort zendmasten liever helemaal niet op kwetsbare plaatsen. Daarmee doelt de fractie op scholen, zorginstellingen en plekken waar mensen langdurig aanwezig zijn. Eerder betoogden de socialisten dit al bij plaatsing van zendmasten in de Hilversumse Meent.

Aanvraag
Aanleiding om schriftelijk aandacht te vragen hiervoor is de vergunningaanvraag van T-Mobile en het verzet van de buurt tegen de komst van de antennes op het dak van de kerk, waar ook al een trampolinepark in lijkt te komen. Ook dat is tegen de zin van de direct omwonenden.

Procedure
Van Rooden wil van wethouder Floris Voorink onder meer weten of er wel antennes mogen komen op de kerk. De Clemenskerk is namelijk een monument. Tevens zegt hij dat er een uitgebreide procedure moet worden doorlopen, zodat bezwaren kunnen worden ingebracht.  

Emotioneel
"Het lijkt ons zelfs dat, gegeven de zorgen en de toch al emotionele situatie rond de Clemenskerk, dat een advies van de commissie hierover gewenst is", aldus de SP'er.

Betrokkenheid buurt
Verder wil hij van de wethouder weten hoe het college de procedure gaat inzetten en wat hun afwegingen zijn om de vergunning af te geven. Ook verwacht hij dat de buurtbewoners worden betrokken bij de beoordeling van het wel of niet afgeven van de vergunning. "

Advies
Tenslotte horen we graag of en zo ja wanneer de commissie over de vergunningverlening om advies wordt gevraagd", is de afsluiting van Van Roodens bijdrage.

Uit de krant