<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

WOB-verzoek SP om brandweerrapport boven tafel te krijgen

  Politiek

HILVERSUM Meer dan een jaar terug is het inspectierapport over de Gooise brandweer afgeleverd. Nog altijd is dit onderzoek niet openbaar. Dat duurt de Socialistische Partij te lang. Daarom heeft de partij een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend.

"Het is tijd dat het rapport openbaar wordt. Dat is ons ook beloofd", stelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Woensdag is het papieren WOB-verzoek ingediend op het raadhuis. De eerder verstuurde mail werd niet geaccepteerd, meldt de SP-fractie.

Openbaar
Halverwege vorig jaar is zij zelf gehoord door de inspectie. In september 2016 zouden de bevindingen worden gepresenteerd, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Verweij geeft aan dat de politiek op basis van alle informatie belangrijke besluiten moet nemen als het gaat om de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Doordat niet alles openbaar is, wordt de controlerende en kaderstellende taak van de gemeenteraad bemoeilijkt.

Extra geld
Zij wijst erop dat er zo'n 24 miljoen euro naar de Veiligheidsregio gaat. Een paar maanden terug is nog besloten dat er extra geld naartoe moet, omdat er nieuwe bezuinigingen dreigden. En het rommelt sowieso al een tijdje binnen de organisatie. De fractievoorzitter wijst bijvoorbeeld naar de leegloop onder de vrijwilligers.

Veiligheid
"Het rapport zegt vermoedelijk iets over de veiligheid van de brandweermannen én de inwoners van Hilversum", aldus Verweij. "Organisatorisch is er nogal wat gebeurd bij de brandweer. Kijk alleen al naar de vrijwilligers die weglopen", luidt haar voorbeeld.

Ministerie
In november 2016 zei Broertjes tijdens 'Het gesprek met' dat hij zich ging inspannen om het inspectierapport te kunnen openbaren. Dat ging hij aankaarten tijdens een bezoek aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Ik wil de resultaten zo snel mogelijk openbaren", sprak hij een klein jaar terug.


reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>