Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Kritiek op mogelijke deelname wietproef Hilversum

Politiek


HILVERSUM - Drie politieke partijen in Hilversum zijn not amused over het bericht dat Hilversum mee wil doen aan de proef om lokaal wiet te gaan kweken. VVD, CDA en ChristenUnie hebben hun bedenkingen bij dit plan, dat in hun ogen vooraf had voorgelegd moeten worden aan de gemeenteraad.

Aanleiding voor de kritiek is het bericht in deze krant van donderdag 19 oktober. Daarin zegt burgemeester Pieter Broertjes dat Hilversum zich heeft aangemeld bij Den Haag als potentiële wietteelt-gemeente. Hij voegde daarbij toe dat ook de verschillende coffeeshopondernemers dit een prima idee vinden. 

VVD, CDA en ChristenUnie kondigen daarom vragen aan voor de commissievergadering Economie en Bestuur van 22 november aanstaande. Zij willen onder meer weten of er in Hilversum, net zoals in Noord-Brabant, overlast is door de wietteelt en dit voor Hilversum reden is om zich aan te melden voor de proef.

Bovendien zouden coffeeshophouders volgens de drie partijen helemaal niet zo enthousiast zijn. "Navraag levert op dat er zorgen leven onder de coffeeshophouders over de kwaliteit van het legale aanbod en het feit dat niet langer buitenlandse wietproducten geleverd kunnen worden wanneer aan het 'legale' experiment wordt deelgenomen", aldus de drie partijen in een persbericht. "De angst bestaat dat klanten dan naar andere gemeenten vertrekken."

Aan Broertjes nu de vraag of deze zorg onder de coffeeshophouders bij hem bekend was en of hij daarbij 'de ongewenste neveneffecten' heeft afgewogen.

Uit de krant