Broertjes toonde commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland eerder al 'over welk gebied Hilversum straks heerst'.
Broertjes toonde commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland eerder al 'over welk gebied Hilversum straks heerst'. (Archieffoto: Bastiaan Miché)

Provincie wil fusie Hilversum en Wijdemeren

  Politiek

HILVERSUM - De provincie Noord-Holland wil haast maken met de gemeentelijke herindeling in de Gooi en Vechtstreek. Gedeputeerde Staten zet daarom de wettelijke procedure voor zowel een fusie tussen Hilversum en Wijdemeren als een fusie tussen de Huizen, Blaricum en Laren voort. De wettelijke procedure voor een fusie van Weesp wordt verlengd.

Het ultieme doel van Haarlem blijft één Gooise gemeente. Dat zou op langere termijn een solide en krachtige oplossing voor zowel de regionale als lokale bestuurskrachtproblemen bieden. De fusies zoals hierboven genoemd, kunnen worden beschouwd als tussenstap. "GS hebben deze besluiten genomen naar aanleiding van de resultaten van het open overleg, dat onderdeel is van de wettelijke procedure voor gemeentelijke fusie, met de colleges van B&W en de gemeenteraden in de regio", aldus de provincie in een persbericht. 

2021
De eerste haalbare datum voor een fusie tussen Hilversum en Wijdemeren is 1 januari 2021. Dat geldt trouwens ook voor de combinatie Huizen, Blaricum en Laren. GS constateerden al eerder dat behoud van zelfstandigheid en samenwerking zoeken voor de bedrijfsvoering geen oplossing is voor het lokale bestuurskrachtprobleem van Wijdemeren. Wijdemeren is er niet in geslaagd alsnog tot fusie te besluiten om de bestuurskracht te versterken. Hilversum wil fuseren met Wijdemeren als die gemeente er om vraagt.

Weesp
GS verlengen de wettelijke procedure voor de gemeenten Weesp en Gooise Meren tot na het besluit van de raad van Weesp op donderdagavond. Amsterdam en Gooise Meren willen fuseren met Weesp. Als de raad van Weesp dan besluit met welke gemeente zij gaat fuseren, stopt de provinciale de wettelijke procedure. Als de raad van Weesp op 9 november besluit een referendum te houden wordt de wettelijke procedure verlengd tot de eerste raadsvergadering na het referendum. Als de raad dan niet besluit met wie ze gaan fuseren zet de provincie de wettelijke procedure voort.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten