De huidige toiletvoorziening op de Groest, alleen voor mannen.
De huidige toiletvoorziening op de Groest, alleen voor mannen. (Foto: Bastiaan Miché)

Urilift moet einde maken aan wildplasgezeik in uitgaansgebied Hilversum

  Politiek

HILVERSUM - Een extra openbare toiletvoorziening op de Groest moet tijdens de uitgaansuren een eind maken aan alle wildplasellende in het centrum. Deze verzinkbare Urilift telt twee urinoirs (mannen) en een toilet (vrouwen).

Dat schrijft centrumwethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad. Hij reageert daarmee op de breed gesteunde D66-motie 'Vrolijk Verder' voor voldoende herkenbare openbare toiletten, verspreid over het Hilversumse centrum. Nu telt het centrum twee urinoirs (Stationsplein en Spoorstraat/Groest, alleen voor
mannen) en drie openbare toiletten (Hilvertshof, MOUT en Station, voor alle doelgroepen).

Stichting Centrum Hilversum is op verzoek van de gemeente nagegaan welke ondernemers nog meer bereid zijn hun toiletten toegankelijk te maken. Veel ondernemers - vooral horeca maar ook retail - laten hun bezoekers al gebruik maken van hun toilet. Zij willen echter niet dat dit al te breed bekend is. Dat leidt immers alleen maar tot extra toeloop en bijbehorende schoonmaakkosten, is de gedachte.

Sticker
Wel zijn nu vier ondernemers (Burger, Rex en Fat Joe's op de Groest en Your Coffee aan het Wagenmakersplein) bereid gevonden met een door de stichting ontworpen sticker te benadrukken dat centrumbezoekers welkom zijn om van het toilet gebruik te maken, aldus Voorink. Daardoor zijn negen plekken in het centrum beschikbaar. "Het centrum is daarmee overdag en in de avonduren in mijn ogen voldoende tot goed voorzien voor de verschillende doelgroepen", aldus de wethouder. De stickers worden binnenkort aangebracht en aangemeld bij de Hoge Nood app.

Maar dan zijn er nog de nachtelijke uren. Voorink beseft dat er te weinig openbare toiletten voor alle doelgroepen beschikbaar zijn. De wildplasproblematiek
is daarvan een resultante. Alleen MOUT (alle doelgroepen) en Rex (mannen en vrouwen) hebben ruime openingstijden tijdens uitgaansavonden. Na sluiting van deze zaken zijn echter alleen de urinoirs (alleen mannen) nog beschikbaar.

Forse capaciteit
Daarom stelt Voorink voor de extra openbare toiletvoorziening (mannen en vrouwen) te plaatsen op de Groest. Hij noemt de capaciteit van twee urinoirs en een toilet fors. "Centrumbezoekers concentreren zich tijdens de nachtelijke uren op de Groest. Wij verwachten met realisatie van de Urilift te voorzien in de behoefte die er is. Realisatie van een Urilift elders in het centrum zal nauwelijks toegevoegde waarde hebben."


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten