'Straks heb je het walhalla van het centrum en de hel over het spoor'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Hoe zit het met de herontwikkeling van de outlet van Leen Bakker wil de SP weten.
Hoe zit het met de herontwikkeling van de outlet van Leen Bakker wil de SP weten. (Foto: Bastiaan Miché)

'Straks heb je het walhalla van het centrum en de hel over het spoor'

  Politiek

HILVERSUM - Het contrast tussen Oost en het centrum dreigt heel groot te worden als straks de opknapbeurt van het Stationsgebied achter de rug is. Aandacht voor de spoorzone is nu van belang. Wat de SP betreft, moet de gemeente met een brede visie komen voor dit gebied aan de andere kant van het spoor. "Hilversum is meer dan het centrum", aldus fractievoorzitter Bianca Verweij.

"Straks heb je het walhalla van het centrum en de hel van over het spoor", meent Verweij. Dat de focus op de binnenstad heeft gelegen vindt zij prima. Daar moest ook het nodige gebeuren.

Nu het Marktplein is opgeknapt, het Hilvertshof een metamorfose heeft ondergaan, winkelcentrum Silverpoint (tegenwoordig De Hal) is aangepakt en er dure plannen zijn gemaakt voor het Stationsgebied is het volgens de socialist tijd om het vizier te gaan richten op de spoorzone, zodat het aangezicht van deze zone en het woon- en gebruiksgenot een flinke impuls krijgt.

Opknapbeurt
Dit stuk Hilversum beslaat wat Verweij reikt van de Kringloper aan de Noorderweg tot aan het voormalige Ascensiopand aan de Kleine Drift. Een gebied dat eveneens een opknapbeurt verdient. Het oogt gedateerd en er is veel sprake van verrommeling, meent de SP-politica. Oost mag niet de vergeten wijk van Hilversum worden. "Hier wonen ook mensen en zitten ondernemers. Er is een andere kant van Hilversum en die heet Over 't Spoor", geeft de SP-politica aan.

Kom met goede plannen, een brede visie op het hele gebied, praat met alle vastgoedeigenaren en betrek zo snel mogelijk de inwoners bij het proces. Zeker nu er al diverse plannen op stapel staan en het wachten is op een aantal ontwikkelingen. De outlet van de Leen Bakker aan de Korte Noorderweg gaat plaatsmaken voor woningen. Café Stuif aan de Kleine Drift is opgekocht door een projectontwikkelaar. En wat gaat er gebeuren met het Connexxionterrein, het leegstaande pand van Noorderhaeve, het Sunrise-pand, de kleine spoorbomen, het opknappen van het Oosterspoorplein en de driehoekpanden aan de Larenseweg is de vraag die Verweij uit haar hoofd opsomt.

Gedoe in het kwadraat
Tijdig communiceren is niet het sterke punt van de gemeente. Van de herontwikkeling van de Leen Bakker weet de buurt ook amper wat, beweert Verweij. Daar komt bij dat het volgens de SP'er onverstandig is om alle plannen of ideeën in de spoorzone solo aan te vliegen. Dat wordt gedoe in het kwadraat. "Als het ergens gaat branden, dan verenigen mensen zich vanzelf", weet Verweij uit ervaring. "Je kunt de klok erop gelijk zetten dat mensen zich gaan roeren. Kijk maar naar de weerstand die het opsplitsen van het oude Ascensiopand heeft opgeleverd", luidt haar voorbeeld.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>