PvdA Hilversum heeft dan toch kandidatenlijst
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Gooi en Eeembode

PvdA Hilversum heeft dan toch kandidatenlijst

  Politiek

HILVERSUM - De PvdA kan 'gewoon' in Hilversum deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. In de bibliotheek gingen de leden tijdens een soms emotionele algemene ledenvergadering vanavond akkoord met de concept kandidatenlijst, die een speciale kandidaatstellingscommissie - met daarin onder meer oud-minister Jet Bussemaker - onlangs presenteerde.

Dat betekent definitief dat Femke van Drooge, al raadslid tussen 2006 en 2014, de lijst met daarop acht namen aanvoert. Twee huidige raadsleden Hans Haselager en Saami Akrouh staan niet op de lijst en stoppen dus na 21 maart als Hilversumse volksvertegenwoordiger. 

Overigens was het geen verrassing dat de leden akkoord gingen met de lijst. Hadden zij dit niet gedaan, dan had de PvdA zeer waarschijnlijk niet mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij had uiterlijk tot en met zondag de tijd om een lijst te presenteren.

Tijdens de vergadering - geleid door oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet - van vanavond werd duidelijk hoe groot de onrust de voorbije weken was en eigenlijk nog steeds is. De bijeenkomst in de bibliotheek was een vervolg op de vergadering van 23 november. Toen schorste het lokale bestuur de vergadering, nadat enkele prominente leden een motie van wantrouwen tegen de bestuur hadden ingediend.

Het landelijk partijbestuur besloot daarop in te grijpen, waarmee de lokale afdeling volgens sommige aanwezigen buitenspel werd gezet. De eerdere concept kandidatenlijst - met daarop nieuwkomer Joop Lahaise als lijsttrekker en Saami Akrouh als nummer 3 - verdween in de prullenbak en alle belangstellenden voor een plaats op de nieuwe lijst moesten solliciteren. Op basis daarvan maakte de kandidaatstellingscommissie een nieuwe lijst. 

Op die lijst bezet Lahaise de achtste en onderste plek. Wel werd vanavond aangegeven dat hij wordt gezien als belangsrijkste wethouderskanidaat, mocht de PvdA in het nieuwe college van burgemeester en wethouders komen. Overigens stonden er aanvankelijk twaalf mensen op de lijst. Vier kandidaten echter trokken zich terug, omdat zij een hogere positie wilden dan zij kregen. 

De motie van wantrouwen tegen het bestuur wordt tijdens de eerstevolgende ledenvergadering behandeld. Deze vindt binnen vier weken plaats. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>