Einde aan soap Marlon van Dalen en Hart voor Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
'De kous is af', aldus Marlon van Dalen over de ontstane commotie.
'De kous is af', aldus Marlon van Dalen over de ontstane commotie. (Foto: gemeente Hilversum)

Einde aan soap Marlon van Dalen en Hart voor Hilversum

  Politiek

HILVERSUM “De kous in nu af”, reageert Marlon van Dalen. De soap tussen haar en de fractie van Hart voor Hilversum is over. De plooien zijn gladgestreken nadat het raadslid openlijk haar onvrede had geuit dat zij geen plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen had gekregen. De Hilversumse voelde zich buitenspel gezet door haar partijgenoten.

De kwestie is de afgelopen week hoog opgelopen. Afgelopen week hebben de twee partijen toenadering gezocht om tot een goede oplossing te komen. Van Dalen wil graag de raadsperiode afmaken als raadslid van Hart voor Hilversum, maar vreesde even dat zij vlak voor de finishlijn - de verkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart - uit de fractie zou worden gezet.

Waardig
Dat is niet het geval. Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, gaf tegenover deze krant al aan dat zij hoopte waardig afscheid te kunnen nemen.

Sazias
Dat gaat ook gebeuren. De vredespijp is gerookt. Van Dalen maakt de raadsperiode af namens Hart voor Hilversum. Daarna legt zij de focus volledig op haar baan als personal assistent van Tweede Kamerlid Léonie Sazias (50Plus). Dat is zij overeengekomen met het partijbestuur en de fractie.

Kiescommissie
In een woensdag verstuurd statement meldt de grootste oppositiepartij dat Van Dalen de wijze waarop zij haar onvrede in de media heeft geuit, betreurt. Er is een onevenwichtig beeld ontstaan over de fractie en de gesprekken die zij heeft gevoerd met de kiescommissie en de leiding van de fractie. "Het is nimmer haar bedoeling geweest om haar collega's te kwetsen", zo is te lezen.

Divers
Op donderdag 7 december stelde Hart voor Hilversum de kandidatenlijst vast. Volgens de partij zelf de sterkste en meest diverse kieslijst ooit, maar wel zonder Van Dalen. Dat was voor haar een bittere pil. Haar intentie was om er nog een raadsperiode aan vast te plakken.

Kritisch
Inmiddels zit zij goed in de dossiers en had zij het voornemen om haar fractiegenoten te helpen en te coachen. Zelf vermoedde ze dat haar constructief kritische houding binnen de fractie over de te varen koers, nadat Sazias naar Den Haag was vertrokken, de oorzaak was dat haar naam ontbreekt.

Profielschets
Volgens Walters is haar wel degelijk een plek aangeboden, maar Van Dalen vond de achtste plaats niet hoog genoeg. Tevens heeft de kiescommissie een andere keus gemaakt. De fractievoorzitter wijst op de duidelijke eis van de profielschets voor raadsleden. Zij moeten minstens 20 uur in de week beschikbaar zijn voor het raadswerk.

Excuus
Nu Van Dalen per 2018 fulltime aan de slag gaat in de hofstad, wat gepaard gaat met een lange reistijd, denkt de commissie dat zij niet aan deze voorwaarde kan voldoen. Daar had de Hilversumse zelf andere gedachten over. Ze vond het een slap excuus.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>