Jan Kastje.
Jan Kastje. Foto: Bastiaan Miché

GroenLinks kraakt 'antwoorden' B&W over vliegtuigenoverlast

Politiek

HILVERSUM - 'Contempt of parliament', oftewel minachting van het parlement. Zo omschrijft de Hilversumse fractie van GroenLinks de reactie van het college van burgemeester en wethouders (B&W)op de schriftelijke vragen, die de partij stelde, over het vliegverkeer van en naar Schiphol over Hilversum.

In oktober vorig jaar stelde GroenLinks vier zogenaamde artikel 41 vragen over het volgens de partij toenemend aantal klachten van Hilversummers over de geluidsoverlast door vliegtuigen van en naar Schiphol. De klachten zouden bovendien niet al te serieus worden genomen door de verschillende instanties.

Bij deze schriftelijke vragen hebben B&W een maand te tijd om antwoord te geven. De antwoorden kwamen inderdaad binnen een maand, maar zijn volgens GroenLinks helemaal géén antwoorden op de vragen. Zo wil de partij bijvoorbeeld weten hoe B&W de manier, waarop inwoners klachten over vliegtuigherrie kunnen melden, beoordelen. 

Het antwoord: 'Inwoners kunnenn via de bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) hun klachten en opmerkingen indienen'...'Het lastige van deze materie is dat klachten niet 'direct' leiden tot oplossingen. Immers vliegverkeer is per wet geregeld en toegestaan. Schiphol opereert binnen de huidige gestelde regels en kaders'. Dat is dus geen oordeel, maar een beschrijving van de procedure, klaagt GroenLinks.

Verderop melden B&W dat het dossier Schiphol een vast punt op de agenda van het regionaaloverleg Milieu en Duurzaamheid is en dat overleg hierover elk kwartaal plaatsvindt. Fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks meent dat dit onjuiste informatie is. Ook de antwoorden op de derde en vierde vraagt worden omschreven als 'typisch'. Er wordt in ieder geval geen antwoord gegeven op de vraag wat B&W vinden van de door Schiphol gewenste uitbreiding van vluchten. 

Voor de jaarwisseling waren de vragen in eerste instantie voor milieuwethouder Nicolien van Vroonhoven . Zij is gestopt en inmiddels opgevolgd door Willem van de Spek. Kastje vraagt de nieuwe wethouder nu om komende woensdag tijdens de commissievergadering met een 'serieuze en complete beantwoording op de gestelde vragen te komen'.

Uit de krant