Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Nog geen daders in beeld voor vuurwerkschade

Politiek

HILVERSUM - Er zijn nog altijd geen daders in beeld, laat staan gepakt, voor de vuurwerkschade die rond de jaarwisseling is ontstaan in Hilversum. De totale schade was dit keer 15.700, toegegeven, fors lager dan voorgaande jaren. "Als de daders bekend zijn, dan gaat de gemeente uiteraard het schadebedrag op hen verhalen", aldus burgemeester Pieter Broertjes. 

Bij elkaar zijn er uiteindelijk elf prullenbakken, enkele verkeersborden, een verkeerszuil, een dug-out bij een speelterrein, drie parkeerautomaten en drie vuurwerkkappen van parkeerautomaten vernield. 

Desondanks blijft Broertjes bij zijn eerdere standpunt dat Hilversum een veilige en gezellige jaarwisseling beleefde, zonder bijzondere incidenten. Met name de uren vlak voor en na de jaarwisseling was het 'feest in de stad', met onder meer optredens de kindervuurwerkshow en de door 4000 mensen bezochte centrale vuurwerkshow. "Het is mooi dat steeds meer Hilversummers en bewoners uit de regio deze shows waarderen en het leuk vinden om op deze manier het nieuwe jaar in te luiden." 

Tijdens de jaarwisseling pakte de politie twee mensen op: voor openbare dronkenschap, het lastigvallen van anderen en baldadigheid. Ook sneuvelden de ruiten van een kapperszaak door vuurwerk dat door de brievenbus naar binnen was geschoven. De brandweer spreekt van een relatief rustige nacht. Van de 67 meldingen in de regio Gooi en Vechtstreek was ongeveer de helft afkomstig uit Hilversum.

In de vuurwerkvrije zone in het centrum waren net als voorgaande jaren geen noemenswaardige incidenten. Er is wel iemand opgepakt. "Helaas heb ik ook dit jaar weer een aantal reacties gezien waarin werd gesproken over vuurwerkoverlast", aldus Broertjes. "Deze reacties worden door ons uiteraard serieus opgepakt. Volgend jaar gaan wij samen met de buurten of wijken kijken of er behoefte is om in bepaalde buurten of wijken een zone te organiseren. Wij gaan hierbij uit van de behoefte vanuit de buurt of wijk en kunnen bijvoorbeeld door het houden van buurtpeilingen kijken of en zo ja, waaraan behoefte is." 

Uit de krant