Dean de Jong (links) en Harro Zanting.
Dean de Jong (links) en Harro Zanting. Foto: Bastiaan Miché

Bewoners In between places kunnen 'gewoon' op straat gezet worden

Politiek

HILVERSUM - De bewoners van het appartementencomplex aan de Brinkweg in Hilversum, die via het project 'In between places' van Dudok Wonen een jaar lang onderdak hadden om van daaruit op zoek te kunnen naar een vast onderkomen, moeten volgens contract na een jaar 'gewoon' hun studio verlaten.

Dat was de keiharde boodschap van wethouder Floris Voorink - hij verving de door ziekte afwezige wethouder Van der Spek van wonen - aan de bewoners woensdagavond. Een nieuw contract is (ook juridisch) een lastig verhaal.

Hele groep
Bewoner Dean de Jong - wanhopig op zoek naar een vaste stek - sprak de raadscommissie toe. Hij geloofde een jaar geleden, toen hij 1 van de 22 'gelukkigen' was, binnen een paar maanden weer weg te zijn. Dat is niet gelukt. De Jong deed een oproep aan Dudok Wonen en de gemeenten om tot een oplossing te komen. "Het kan niet zo zijn dat een hele groep op straat wordt gezet."

Dudok Wonen startte vorig jaar het project In between places om mensen die plotseling tussen wal en schip waren beland een tijdelijke woning te kunnen bieden. Van daaruit konden zij hun leven weer wat op orde  te krijgen. In no-time leidde een oproep van de woningcorporatie tot maar liefst 300 reacties.

Eenmaal begonnen bleek hoe lastig het was voor velen om een vaste woning te vinden. De bom barstte toen de grote groep bewoners, die nog niet zijn verhuisd, rond kerst vorig jaar een brief ontvingen. Daarin stond dat ze nog maar een paar maanden in het appartementencomplex konden blijven. 

Moeilijkste periode
Directeur-bestuurder Harro Zanting van Dudok Wonen gaf toe dat de woningcorporatie zich destijds rot was geschrokken over de enorme belangstelling. Het geeft aan hoe moeilijk het is om in deze regio een betaalbare woning te vinden. De woningcorporatie heeft er volgens hem - zeker de laatste weken - er van alles is geprobeerd om tot een oplossing te komen. "Dit ging de moeilijkste poeriode van het project worden", zei hij woensdagavond. De ambitie om met het project door te gaan, is er zeker, aldus de directeur.

Een aantal partijen, met name Hart voor Hilversum maar ook Hilversum1, sprak er schande van dat de bewoners 'zomaar op straat gezet kunnen worden'. Voorgesteld werd om de bewoners een nieuw jaarcontract aan te bieden. Dat is juridisch echter niet mogelijk, sprak Zanting. Wel kunnen ze een nieuw contract krijgen voor een andere woning in het complex, maar dan zou je juist de nieuwe groep bewoners duperen.

Beperkt
Hoewel het geen vrolijke zaak is, constateerde Voorink dat er een contract door beide partijen is ondertekend voor één jaar. En contract is contract. "De mogelijkheden voor de wethouder wonen om een oplossing te vinden, zijn zeer beperkt."

Die opmerking was toch wel een shock voor de vele aanwezigen in de zaal. "Dakloosheid is deze mensen niets waard", constateerde De Jong daarom. "Ik begrijp niet dat je 's avonds kunt slapen", richtte hij zich tot Voorink en Zanting (die pal naast hem zat). 

Hoe nu verder is de grote vraag. Duidelijk bleek gezien de emoties na afloop dat deze mensen zich niet zomaar uit huis laten zetten.

Uit de krant