Komst zwembad Kerkelanden stapje dichterbij
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Shiva de Winter afgelopen maandag nadat de materialen waren gebracht.
Shiva de Winter afgelopen maandag nadat de materialen waren gebracht. (Foto: Bastiaan Miché)

Komst zwembad Kerkelanden stapje dichterbij

  Politiek

HILVERSUM - De kans dat het nieuwe zwembad van ondernemer Shiva de Winter in Kerkelanden daadwerkelijk komt, is na woensdagavond weer iets groter geworden. De Winter en wethouder Floris Voorink hadden na een roerige week een goed gesprek en vervolgens erkende de wethouder - tijdens de raadsvergadering die volgde - het belang van het 17,5 bij 7,5 meter grote bad aan de Fransiscusweg 229.

De Winter - al jaren op zoek naar een zwemlocatie - uitte de voorbije dagen felle kritiek op Voorink. De VVD-er zou de ondernemer alleen maar tegenwerken. Belangrijkste redenen om geen benodigde vergunning te verlenen, zijn de twijfels over het veilige gebruik van de parkeerplaatsen en de verkeersonveilige situaties die eventueel kunnen ontstaan.

Desondanks kwamen maandagmorgen vroeg de zwembadonderdelen aan. "De zwembadbouwer moet de spullen nu brengen en in elkaar zetten, anders komt er nog twee maanden extra vertraging bovenop", verklaarde De Winter. De gebrachte spullen hoefden volgens hem alleen nog in elkaar te worden gezet, maar het bad ligt nog los van de grond.

Een dag later barstte - voor zover dat nog niet was gebeurd - de bom. De Winter moest namelijk van de gemeente het werk stilleggen. Hij had nog geen bouwvergunning, was de argumentatie. "Het heeft me al kapitalen gekost en nu worden er achter mijn rug om twee mensen van Bouw- en Woningtoezicht op mij af gestuurd. Die wethouder zegt wel van alles in de pers, maar het enige dat hij doet is de boel vertragen. Ik vertrouw die man voor geen meter meer", aldus De Winter dinsdag.

Niet verzuipen
Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond vroeg de ChristenUnie aan Voorink wat nu precies de stand van zaken was. Ook diende de partij de motie 'Laat de zwemschool niet verzuipen!' in waarin Voorink werd opgeroepen 'om volledig en voorspoedig medewerking te verlenen aan het realiseren van een instructiebad door De Winter Sport voor het geven van zwemlessen'. De motie kreeg steun van alle partijen.

Voorink benadrukte nogmaals dat er de voorbije weken meerdere gesprekken plaatsvonden tussen de gemeente en De Winter. Het ambtelijk apparaat is nu wel in de modus van de problemen op het gebied van parkeren en verkeersveiligheid oplossen. Bovendien is de bouwstop opgeheven. Dat De Winter al was begonnen, mag strikt genomen weliswaar niet, maar - erkende Voorink - 'ik snap dat je vanwege de tijdsdruk aan de slag moet'. Wel zijn de risico's voor rekening van De Winter zelf.

Wat betreft de discussie over de verkeersveiligheid is het vooral de vraag wie de verkeersmaatregelen (bijvoorbeeld extra drempels realiseren) betaalt. Normaliter zijn die voor kosten van de ondernemer - zoals gebeurde bij de McDonald's aan de Vreelandseweg - maar De Winter is niet zo rijk als de fastfoodketen.

Maatschappelijk belang
Bovendien speelt hier naast het commerciële ook het maatschappelijke belang. Met name Hans Haselager van de PvdA vond dat Voorink teveel de nadruk legde op het commerciële belang. "Bij het Media Park speelt ook het maatschappelijk belang en gaan we ook niet aan John de Mol vragen om geld op tafel te leggen", zei hij. 

Jan Kastje van GroenLinks vreesde echter dat wanneer de gemeente een deel van de rekening zou betalen dit leidt tot precedentwerking. Andere ondernemers met een soortgelijke situatie zouden in de toekomst immers naar deze kwestie kunnen verwijzen. Anja Wijnands van het CDA was het daar niet mee eens. Zij meent dat de situatie nu al onveilig is. Dat kun je dan niet aan de ondernemer toeschrijven, is haar mening. 

"We gaan op zoek naar een oplossing die het zwembad helpt", zei Voorink tot slot. "De eventuele verkeerskosten zijn primair voor de zwemschool, maar wanneer er punten aan het licht komen die al fout waren, gaan we in gesprek."

De Winter, die vanaf de publieke tribune toekeek, gaf aan dat hij en Voorink een goed gesprek hadden. Hij reageerde na afloop opgetogen. "We gaan iets vooruit."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>