Wimar Jaeger.
Wimar Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

Jaeger blij en opgelucht over verkiezingsuitslag

Politiek

HILVERSUM - Lijsttrekker Wimar Jaeger van D66 is toch wel opgelucht dat zijn partij - in tegenstelling tot elders in het land - in Hilversum wel enigszins stand heeft kunnen houden. De Democraten kom voorlopig uit op acht zetels, slechts een minder dan vier jaar terug. 

"Ik hield er rekening mee dat de landelijke trend ook in Hilversum zwaar zou toeslaan", aldus Jaeger donderdagmorgen. "Dat is niet gebeurd en daarmee tonen we aan dat D66 in Hilversum lokaal echt een stempel heeft."

Bij de eerste tussenstand woensdagavond - nadat de stemmen van 15 van de 43 stembureaus waren geteld, bezette D66 al de tweede positie. Wel  was de achterstand aanmerkelijk groter dan bij de voorlopige einduitslag. Vrijdag is de uitslag immers pas echt defintief.

Uiteindelijk hebben zowel Hart voor Hilversum als D66 acht zetels gescoord. Maar omdat de lokalen meer stemmen kregen, mogen zij de coalitiegesprekken gaan opstarten, weet Jaeger, die zelf vier jaar terug nog die eer had. De Democraat staat open voor een samenwerking met Hart voor Hilversum - waar hij de afgelopen vier jaar meerdere malen flink mee in aanraking kwam - maar, zegt hij, 'er valt wat te overbruggen'.

Bekend zijn de verschillende standpunten van beide partijen over een gemeentelijke herindeling. Hart voor Hilversum wil dat Hilversum een zelfstandige gemeente blijft en D66 wil graag een grote Gooise gemeente. Maar er zijn veel meer verschillen, beseft ook Jaeger. Met name als het gaat om de economie (Stationsplein, Media Park en citymarketing onder andere).

Maar tot een deal komen tussen beide partijen is geen onmogelijke opgave, eindigt Jaeger positief. "We hebben ook vaak samengewerkt en er zijn genoeg overeenkomsten."

Uit de krant