Kooloos (rechts) troost Nelleke Degenhart van de PvdA die in tegenstelling tot Kooloos niet terugkeert in de gemeenteraad.
Kooloos (rechts) troost Nelleke Degenhart van de PvdA die in tegenstelling tot Kooloos niet terugkeert in de gemeenteraad. Foto: Bastiaan Miché

Kooloos (LH): 'Met die ene zetel kunnen we ook echt een verschil maken'

Politiek

HILVERSUM - "Er is in Hilversum ook behoefte aan een ander lokaal geluid dan dat Hart voor Hilversum uitstraalt." Dat zegt lijsttrekker Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum een dag nadat haar partij toch een zetel in de wacht wist te slepen.

Leefbaar was begin deze eeuw qua grootte dé partij van Hilversum, maar kreeg in de jaren die volgden steeds minder steun. Critici dachten dat de partij dit jaar geen enkele zetel zou behalen. Ook Kooloos zelf hield met dat scenario rekening, al hoopte ze dat natuurlijk niet.

En wat bleek: haar partij kreeg wonesdag 400 stemmen meer dan in 2014. "Voor de partij ben ik echt heel blij. Met die ene zetel kunnen we ook echt een verschil maken. En misschien hebben we - na vier jaar terug - het dieptepunt wel gehad en kunnen we omhoog kijken."

Tijdens het lijsttrekkersdebat van afgelopen maandag beschuldigde Kooloos Hart voor Hilversum nog van plagiaat. De nu grootste partij van Hilversum had namelijk delen uit het verkiezingsprogramma van Leefbaar uit 2014 letterlijk overgenomen in haar eigen programma voor dit jaar. Kooloos kon echter geen concreet voorbeeld geven. 

Toch haalt ze een dag na de verkiezingen hard uit richting haar concurrent, die zij omschrijft als de partij die tegen alles is en overal commentaar op heeft. Kooloos houdt haar hart dan ook vast, zegt ze, als Hart voor Hilversum daadwerkelijk in het college van burgemeester en wethouders komt. 

Uit de krant