D66-voorman Wimar Jaeger.
D66-voorman Wimar Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

D66 verliest zetel aan ChristenUnie

Politiek

HILVERSUM - D66 heeft geen acht, maar zeven zetels behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de definitieve uitslag, die burgemeester Pieter Broertjes om 10.00 uur bekendmaakte.

Woensdag was D66-lijsttrekker Wimar Jaeger nog opgelucht. De Democraten gingen van negen naar acht zetels, zo leek. "Die vijftig vierkante meter hebben ons toch niet zo'n pijn gedaan", zei hij. Daarmee doelde hij op het penthouse dat Alexander Pechtold van een vriend cadeau heeft gekregen en alle consternatie die daarover is ontstaan. 

Vreugde
D66 heeft zes volle zetels gehaald. Na de verdeling van de zeven restzetels kreeg zij er toch nog één bij. Door die verdeling kwam de ChristenUnie toch nog uit op die gewilde tweede zetel. Dat leidt tot grote vreugde bij Aafke Vreugdenhil in de raadszaal.

Uitslag
De definitieve uitslag is: Hart voor Hilversum 8, D66 7, VVD 6, GroenLinks 5, CDA 4, SP 2, PvdA 2, ChristenUnie 2, Leefbaar Hilversum 1, Hilversum1 0. 

Voorkeursstemmen
Erik van Ouwerkerk (Hart voor Hilversum) wordt raadslid. De nummer 22 op de lijst van de lokale partij heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen. Van Ouwerkerk kwam in 2015 en 2016 in het nieuws met Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum. 

Australië
Dat geldt ook voor voormalig wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA). Zij vertrok eind december voor drie jaar met haar gezin naar Australië. Woensdag gaven genoeg Hilversummers haar hun stem. De lijstduwer heeft een afstandsverklaring ondertekend, waarin zij verklaard af te zien van haar plek in de raad, zo meldt CDA-voorman Olaf Streutker. 

Opkomst
In totaal hebben woensdag 38.924 Hilversummers gestemd. Daarvan zijn er 38.553 geldig. Dat komt doordat er 207 blanco stemmen zijn ingeleverd en 164 stemmen zijn ongeldig. Het opkomstpercentage is iets hoger uitgevallen dan woensdag bekend is gemaakt: 55,8 procent in plaats van 55,5 procent.

Uit de krant