Henk Blok: 'best teleurgesteld'.
Henk Blok: 'best teleurgesteld'. Foto: Bastiaan Miché

Henk Blok krijgt ondanks vijfde plek op lijst HvH (nog) geen zetel in gemeenteraad

Politiek

HILVERSUM - Ondanks een vijfde plaats op de kieslijst van Hart voor Hilversum komt Henk Blok toch niet in de gemeenteraad. Vier kandidaten van de lokale partij - met acht zetels de grote winnaar van de verkiezingen - die lager dan Blok op de lijst stonden, kregen namelijk genoeg stemmen om direct een zetel in de gemeenteraad te bemachtigen. 

Blok bezet daarom nu de negende plaats en is dus eerste wisselspeler. Wanneer Hart voor Hilversum in het college van burgemeester en wethouders komt en nummer 1 Karin Walters wethouder wordt, komt Blok alsnog in de gemeenteraad. Maar voorlopig zit hij dus even in de wachtkamer. Het is nu eenmaal zo, is zijn reactie. "Van de acht raadsleden van onze partij zijn er zeven op basis van voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekomen. Dat is ongebruikelijk. Wel is het goed voor Hart. Het zijn mensen die veel stemmen meebrengen."

Kandidaten voor de gemeenteraad hadden dit keer pakweg 260 stemmen (kiesdrempel) nog om direct in de gemeenteraad te komen. Wanneer alle leden met voldoende voorkeursstemmen een plekje hebben en er nog stoeltjes over zijn, kijkt men naar de volgorde van de kieslijst. Nummers 1, 2 en 3 op de kieslijst van Hart voor Hilversum - Karin Walters, Jerry Braaksma en Michiel Eerenberg - hadden al voldoende voorkeursstemmen. Maar ook de nummer 6, 8, 22 en 24 - Hakan Koç, Malika Boumadkar-Boukriss, Erik van Ouwerkerk en Ria de Jong-Schrijvers, zaten boven dat aantal van 260.

Blijft over een zetel en die is dus voor nummer 4 op de lijst Jan Slingerland. Opvallend is wel dat Blok meer stemmen kreeg dan Slingerland - 137 tegenover 115 - maar dat was onvoldoende. 

Eind vorig jaar maakte Blok de overstap van Leefbaar Hilversum naar Hart voor Hilversum, omdat hij bij zijn nieuwe club meer kans dacht te maken op een zetel. Op basis van de uitslag was die gedachte terecht, maar uiteindelijk was dus zelfs een vijfde positie niet voldoende. "Ja, ik ben best teleurgesteld, al gun ik het de andere kandidaten van harte. En mocht Hart voor Hilversum niet in het college komen en ik daardoor niet in de raad, blijf ik gewoon fractiemedewerker. Met veel plezier."

Uit de krant