Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

SP: 'Inspectierapport over brandweer nu openbaar maken'

Politiek

HILVERSUM - Hoe lang blijft het rapport van de inspectie over de werkwijze van de Gooise Veiligheidsregio nog in de la liggen? Wat de SP-fractie betreft, gaat die geheimhouding er snel vanaf. Zij roept burgemeester Pieter Broertjes op om zo'n twee jaar na dato het document nu echt openbaar te maken. 

"Als regio stoppen we zo'n 24 miljoen euro in de brandweer. Zonder de informatie uit het rapport is het ondoenlijk om verantwoorde beslissingen te nemen qua geld en middelen", meldt de fractie. "

"Er is nogal wat gedoe geweest over de veiligheidsregio binnen de politiek en bij de betrokken mensen. Inmiddels zijn er financiële tekorten, nog steeds onrust bij de brandweermannen en gaat de veiligheidsregio wel of niet fuseren met de veiligheidsregio Flevoland. Maar onder de streep gaat het over de veiligheid van de inwoners van Hilversum en de hele regio, waar wij als ge­meen­te­raad ook ver­ant­woordelijk voor zijn", is de verdere uitleg.

De uitkomsten van het onderzoek dat de inspectie in 2015 al deed, hadden al lang boven tafel moeten zijn, meent de SP. De inspectie publiceerde de bevindingen in april 2016. In eerste instantie zou het rapport in juni van dat jaar openbaar worden. Dat werd al over de zomer heen getild, maar ook toen kwam er niets. 

Het is dan ook niet voor het eerst dat de SP naar het rapport vraagt. In oktober 2017 diende de partij zelfs een WOB-verzoek in. "Dat is toen niet in procedure gebracht omdat door de gemeente beloofd werd dat het rapport eind 2017 vrijgegeven zou worden", klinkt de uitleg van de SP.

Dat het document nu nog altijd in het geheime kastje - sinds mei 2017 - ligt, is de fractie een doorn in het oog. "Wij vinden het onbestaanbaar dat een dergelijk belangrijk rapport inmiddels al meer dan twee jaar in een la ligt", geven de Hilversumse socialisten aan. Bij de eerstvolgende raadsvergadering moet het rapport over de werkwijze van de Brandweer Gooi en Vechtstreek - met name de variabele voertuigbezetting - openbaar worden, is hun nadrukkelijke wens.

Uit de krant