Hans Haselager: veel voor elkaar gekregen
Hans Haselager: veel voor elkaar gekregen Foto's: Bastiaan Miché

Drie Hilversumse raadsleden krijgen bij afscheid koninklijke onderscheiding

Politiek

HILVERSUM - Bij hun afscheid van de Hilversumse politiek hebben woensdagavond Hans Haselager van de PvdA, Anja Wijnands van het CDA en Joost van Gilse van de VVD een koninklijke onderscheiding in ontvangst mogen nemen. De drie raadsleden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Raadsleden die minimaal twaalf jaar lid zijn van de gemeenteraad komen bij hun afscheid in aanmerking voor een lintje. In dat opzicht had Haselager twaalf jaar terug al kunnen stoppen. Hij is maar liefst 24 jaar onafgebroken raadslid namens de PvdA geweest.

"Gedurende deze 24 jaar heeft de pas 52-jarige Hans, de nestor van deze raad, veel meegemaakt", sprak burgemeester Pieter Broertjes woensdagavond. "Hij heeft ook veel voor elkaar gekregen, zoals het behoud van het ziekenhuis voor Hilversum, de komst van een mooi zorgpark Monnikenberg, de bouw van Beeld en Geluid en de komst van het crematorium. Als kers op de taart werd Hans afgelopen jaar gekozen tot Politicus van het Jaar, een welverdiende oeuvreprijs voor zijn politieke loopbaan."

Anja Wijnands was zestien jaar raadslid: acht jaar namens Leefbaar Hilversum en acht jaar namens het CDA. Ook was de afgelopen periode regelmatig voorzitter in de commissie samenleving. "Het is een genot om u als raadslid onder ons te hebben", sprak Broertjes haar toe. "Ze heeft in totaal zestien jaar in de gemeenteraad gezeten. Dan heb je een belangrijk deel van je leven ten dienste gesteld van het openbaar bestuur. Dit verdient openlijke waardering."

Joost van Gilse was twaalf jaar raadslid namens de VVD. Hij heeft Hilversum mooier gemaakt, vond Broertjes. Als voorbeeld noemde hij het Marktplein. Minpuntje, grapte de burgemeester, is de kritiek van de liberaal op Entrada (waar Broertjes woont). "Ik woon heel prettig in Entrada. Het is alleen een beetje een chaos eromheen." Van Gilse wil graag actief blijven in de politiek, maar dan voor de provincie Noord-Holland. Vervolgens bedankt ook minister-president Mark Rutte in een fimpje Van Gilse voor zijn inzet. 

Uit de krant