Karin Walters van Hart voor Hilversum zet Wimar Jaeger van D66 voorlopig in de wachtkamer.
Karin Walters van Hart voor Hilversum zet Wimar Jaeger van D66 voorlopig in de wachtkamer. Foto: Bastiaan Miché
Update

Hart wil 'Coalitie van de Winnaars' zonder D66

Politiek

HILVERSUM - Hart voor Hilversum wil een nieuwe coalitie vormen met de VVD, GroenLinks en het CDA. Dat heeft de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag laten weten. "Er wordt gestreefd naar een 'Coalitie van de Winnaars', aldus de lokale partij in een persbericht.

Hart voor Hilversum (van zes naar acht zetels), VVD (bleef op zes zetels maar wel duizend stemmen meer), GroenLinks (van twee naar vijf zetels) en CDA (van drie naar vier zetels) hebben samen 23 zetels in de gemeenteraad. "Op deze wijze wordt de verkiezingsuitslag gerespecteerd en wordt de wens van de Hilversumse kiezers serieus genomen", aldus Hart. "Er wordt zo ook een coalitie gevormd met een breed spectrum rond en ter weerszijden van het politieke midden."

Grote afwezige bij de tweede ronde is natuurlijk D66. De Democraten verloren weliswaar, maar zijn met zeven zetels nog altijd de tweede partij van Hilversum.

Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA komen donderdagavond voor het eerst bijeen in een serie van gesprekken die moet leiden tot een nieuw college van burgemeester en wethouders. Een van de onderwerpen die direct al ter sprake komen, is of de gesprekken - net als tijdens de eerste ronde - in het openbaar zullen plaatsvinden. Waarschijnlijk niet, is het antwoord, zeker wanneer het over financiën en/of wethouderskandidaten gaat.

De keuze van Hart voor Hilversum voor de drie andere winnaars is eigenlijk geen verrassende. Het was ook geen moeilijke keuze, zegt fractievoorzitter (en beoogd wethouder) Karin Walters van Hart voor Hilversum. De eerste gesprekken met die drie waren immers prima verlopen en bovendien, aldus Walters, zijn er genoeg overeenkomsten om tot een compromis te komen.

Aan de andere kant zijn er genoeg discussiepunten tussen de vier partijen. Met name op thema's als verkeer, regionale bestuurskracht, woningbouw en stadspromotie waren tijdens de verkiezingscampagne en al eerder de meningen verdeeld. Grote vraag is daarom of de vier voldoende water bij de wijn willen doen.

Hart voor Hilversum heeft aan Hans Haselager gevraagd om direct te starten als formateur. Aan hem nu de taak om de stevige gesprekken die er komen in goede banen te leiden. Volgens Walters moet dat geen probleem worden. Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad heeft hij de afgelopen jaren veel discussies in goede banen geleid. Haselager was al eens formateur in 2006 en zat meerdere malen namens de PvdA aan tafel voor een nieuwe coalitie.

Vorige week nam hij na 24 jaar afscheid van de Hilversumse politiek. Tijdens de paasdagen werd hij gevraagd als formateur. "Daar moest ik wel even over nadenken, ik was ook wel verrast. Ik had ook net al mijn spullen bij het raadhuis ingeleverd. Maar zij zoeken iemand die kan helpen en dan moet je je dienstbaarheid tonen."

Olaf Streutker van het CDA is blij dat zijn partij is uitgenodigd, maar had er na het eerste gesprek met Hart wel op gerekend. Of de vier partijen elkaar kunnen vinden? Streutker: "Dat moet de komende dagen duidelijk worden."

Uit de krant