Wimar Jaeger voorlopig in de wachtkamer.
Wimar Jaeger voorlopig in de wachtkamer. Foto: Bastiaan Miché

Jaeger: verschillen tussen D66 en Hart zijn 'onoverbrugbaar'

Politiek

HILVERSUM - D66 voelde de bui wel hangen. Dat de Democraten geen uitnodiging hebben ontvangen van Hart voor Hilversum voor de vorming van een nieuw college is niet verrassend. De verschillen op inhoud en bestuursstijl tussen deze twee zijn simpelweg te groot, zo stelt D66-frontman Wimar Jaeger.

Hilversum is gebaat bij een betrouwbaar en stabiel stadsbestuur, zoals de huidige demissionaire wethouder zegt. Zijn partij ziet dat niet gebeuren in een college waarin D66 en Hart voor Hilversum zitten. "Dat wordt een lastige opgave", geeft Jaeger toe. Daarmee doelt hij onder andere op het verschil van inzicht op de regionale bestuurskracht, de economie en de verkeersoplossingen.

Tevens kaart hij de manier van besturen aan. "De basis is dat je vertrouwen hebt in de intenties van de ander dat ze het beste voor hebben met de stad. Dat staat los van of het je het inhoudelijk met elkaar oneens bent", aldus de Democraat. Hij constateert dat 'Hart' en D66 een compleet andere koers varen. Voor zijn partij is dat een onoverbrugbaar verschil.

Voor D66 is het nu afwachten wat er gaat gebeuren. Dat is wennen na meer dan een decennium in het college te hebben gezeten. Mochten de vier een coalitie weten te vormen en daarmee D66 tot de oppositiebanken veroordelen, dan keert Jaeger niet terug als raadslid. Hij vindt het onverstandig en ongezond als een wethouder meteen de raad in gaat. "Je moet die constellatie de ruimte geven, is mijn persoonlijke opvatting."

Uit de krant