Erik van Ouwerkerk is alweer raadslid af
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Erik van Ouwerkerk heeft vandaag zijn ontslag als raadslid aangeboden.
Erik van Ouwerkerk heeft vandaag zijn ontslag als raadslid aangeboden. (Foto: Bastiaan Miché)

Erik van Ouwerkerk is alweer raadslid af

  Politiek

HILVERSUM - Voordat het avontuur echt begonnen is, is het alweer ten einde voor Erik van Ouwerkerk. De Hilversummer, die woensdag 21 maart 264 voorkeursstemmen kreeg, heeft vandaag zijn ontslag als raadslid aangeboden. Volgens hem is hij opgestapt om geen struikelblok te zijn voor zijn Hart voor Hilversum in de coalitieonderhandelingen.

Doodziek is hij ervan. "Het is best een rotdag geweest." Na overrompeld te zijn door voorkeursstemmen heeft de lijstduwer van 'Hart' in de afgelopen weken steeds meer zin gekregen in zijn nieuwe functie van volksvertegenwoordiger. Hij wilde dienstbaar zijn voor de samenleving en heeft zich zo goed mogelijk ingewerkt. Afgelopen vrijdag en zaterdag was hij ook van de partij bij de introductiedagen in Amersfoort, waar de nieuwe raad onder meer uitleg kreeg over de Omgevingswet.

Stempel
Daarnaast had Van Ouwerkerk het idee dat zijn politieke collega's hem in heel ander licht gingen zien. Een man die eerlijk, direct en correct is en geen racist. Dat beeld/stempel kreeg hij voor zijn rol in de tijd van Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum.

Poot stijf
Veertien dagen nadat hij geïnstalleerd is als raadslid namens Hart voor Hilversum is hij alweer raadslid af. Van Ouwerkerk zegt dat hij geen keuze had. Hij moest kiezen tussen twee kwaden. Of poot stijf houden en aanblijven, waardoor 'Hart' weer in de oppositiebanken terecht zou komen of opstappen, waarmee hij de partij in het collegezadel houdt. 

Hard werken
"Ik ben het er niet mee eens hoe het gespeeld is", meldt Van Ouwerkerk. "Maar ik wil niet dat mijn partijgenoten, die zo hard gewerkt hebben om dit resultaat te bereiken, en ook de kiezers die op mij gestemd hebben, de duer dichtgegooid zien worden."

Democratie
Van Ouwerkerk heeft vastgoed in Hilversum. Daar heeft hij ook open kaart over gespeeld bij burgemeester Broertjes. Momenteel heeft hij twee bezwaren lopen tegen de gemeente, die hij niet van plan is in te trekken. Deze bezwaren zouden het struikelblok zijn in de coalitieonderhandelingen die zijn partij nu voert met VVD, CDA en GroenLinks.

Heroverweging
Onderhandelaars namens Hart voor Hilversum, fractievoorzitter Karin Walters en Henk Blok (die nu de raadszetel van Van Ouwerkerk overneemt), houden een heel ander verhaal op. Zij zeggen dat Van Ouwerkerk een heroverweging gemaakt heeft. Na de introductiedagen zou hem duidelijk geworden zijn wat het raadswerk inhoudt en is hij tot de conclusie gekomen dat hij niet zoveel tijd kan steken in het politieke werk.

Nummer 23
De Hilversummer stond als lijstduwer (nummer 23) op de kandidatenlijst. Hij had niet de ambitie om de raad in te gaan. Van kiezersbedrog is geen sprake nu Van Ouwerkerk zijn zetel heeft opgegeven. Omdat de partij hem nog altijd een zeer warm hart toedraagt, meldt Walters.

Geen eis
Formateur Hans Haselager laat weten dat er geen eis is neergelegd dat Van Ouwerkerk moet opstappen. Het voormalige PvdA-raadslid beweert dat het een eigen afweging is geweest van Hart voor Hilversum. "Als we nu al op het punt van slikken of stikken waren beland, dan had betekend dat er witte rook uit het raadhuis komt. Wat denk jezelf na drie sessies?"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>