Wethouder Jaeger tijdens de openingsact.
Wethouder Jaeger tijdens de openingsact. Foto: Bastiaan Miché

Ballonnenrel: 'Hilversum overtreedt eigen APV'

Politiek

HILVERSUM - De officiële opening van de Hilversumse kermis heeft geleid tot politieke vragen door de lokale GroenLinks-fractie. De partij is not amused over het feit dat demissionair wethouder Wimar Jaeger tijdens de openingshandeling ballonnen de lucht in liet gaan. 

Vrijdagmiddag mocht Jaeger de elf dagen durende Koningskermis - met onder meer een tachtig meter hoge zweefmolen - officieel openen. Hij liet daarbij ballonnen de lucht in gaan. Maar dat mag sinds vorig jaar niet. "Het lijkt erop dat de gemeente de eigen Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) overtreedt", aldus GroenLinks-raadslid Frank Kool. "De gemeenteraad heeft daartoe expliciet besloten om daarmee zwerfafval tegen te gaan en daarmee ook een negatief effect op dieren die dit zwerfafval binnen krijgen te voorkomen."

Bovendien, aldus Kool, zijn er voldoende alternatieven om een feestje wat op te leuken. Het is daarbij de vraag of de gemeente burgers en bedrijven hierover goed informeert. Het raadslid verwijst daarbij naar een bruiloft bij het raadhuis waarbij ook ballonnen zijn gebruikt en mogelijk losgelaten. "Op de website https://livehilversum.nl is niks over het oplaatverbod te lezen. De op de gemeentelijke website opgenomen voorschriften kleine evenementen leidt nog naar de verouderde APV-informatie."

GroenLinks wil daarom onder meer weten of het oplaten van ballonnen bij gelegenheden in Hilversum vaker is toegestaan en zo ja, wanneer dan. Bovendien mag de wethouder antwoord geven op de vraag wat hij zelf van zijn eigen actie vindt en wat hij gaat doen om te zorgen dat de APV wordt nageleefd.

Uit de krant