Rick Liesting is één van de favorieten.
Rick Liesting is één van de favorieten. Foto: Aangeleverd

Snelwandeltop loopt in Hilversum

Sport

HILVERSUM - Voor het eerst in de historie vindt er een grote snelwandelwedstrijd plaats in Hilversum. Komende zaterdag ontvangt de Gooise Atletiek Club snelwandelaars uit binnen- en buitenland voor de jaarlijkse sprintdriekamp snelwandelen.

Tijdens deze negende editie staat de Nederlandse top aan de start. De beste Nederlanders krijgen concurrentie van enkele snelle buitenlandse toppers. In de vorige acht edities waren er winnaars uit Slowakije, Ierland, Polen, België, Duitsland en Nederland.

In het verleden hebben zelfs media uit Portugal en Australië aandacht aan het evenement geschonken. De sprintdriekamp snelwandelen is namelijk een unieke wedstrijd die nergens anders ter wereld gehouden wordt.

Zestien kilometer per uur
De deelnemers komen drie keer in actie tijdens een kort programma dat duurt van 11.00 uur tot 13.10 uur. Vooral op de 1000 meter kunnen snelheden behaald worden van over de zestien kilometer per uur. De andere afstanden zijn 3000 en 1500 meter.

Voor Nederland wordt bij de mannen uitgekeken naar de komst van Rick Liesting uit Deventer, Rob Tersteeg uit Nieuwkoop en Remco de Bruin uit Amstelveen. Bij de vrouwen zal de Brabantse Anne van Andel haar overwinning in 2014 willen herhalen.

Breedtesport
Er komen niet alleen maar toppers aan de start. De sprintdriekamp is ook een breedtesportevenement. Iedereen kan meedoen, ook mensen die nog nooit hebben gesnelwandeld. Daarom zal op elke afstand worden gestart in twee series. Eerst starten de masters, jeugdatleten en beginners. In de tweede serie komen steeds de snelste atleten aan de start. GAC neemt dit jaar de organisatie van de sprintdriekamp over van VAV-Veenendaal, waar de vorige edities waren.

Voor wie wil komen kijken: de toegang is gratis.

Uit de krant