'Triatlon is de strijd tegen jezelf en de uitdaging om je grenzen te verleggen'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Overmars won al drie keer in Weesp.
Overmars won al drie keer in Weesp. (Foto: André Verheul)

'Triatlon is de strijd tegen jezelf en de uitdaging om je grenzen te verleggen'

  Sport

HILVERSUM - De druk is van de ketel bij triatleet Steff Overmars. De Hilversummer heeft een inspannend en succesvol seizoen achter de rug. Tijd om terug te blikken en vooruit te filosoferen.

"Het hoogtepunt van het afgelopen seizoen is zonder twijfel op 8 september mijn negende plaats bij de langeafstandtriatlon in Almere", opent Stef Overmars tijdens een snelle lunch op Wisseloord. "De tijd - 8 uur, 41 minuten en 7 seconden - is een persoonlijk record. Er had voor mijn gevoel meer ingezeten."

Eigenlijk had de 32-jarige Hilversummer de wedstrijd in Almere niet op zijn programma staan. Maar tijdens de Ironman-wedstrijd half augustus in Kopenhagen viel hij uit. "Ik kreeg maagproblemen bij het fietsen en was daarom bij het hardlopen kansloos. Een bijkomstigheid was dat ik nog niet veel had geleden. Daarom besloot ik half september niet naar Italië te gaan, maar eerder in eigen land revanche te nemen."

Daarnaast is de Hilversummer content over zijn derde plek op het NK halve triatlon, de zege in de halve triatlon van Amsterdam, zijn zesde plaats in Finland met wereldtoppers aan de start en niet te vergeten zijn derde opeenvolgende zege in de kwarttriatlon in Weesp, waar het ooit is begonnen.

De triatlon kent verschillende categorieën. De sprinttriatlon gaat over 500 of 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. De kwarttriatlon, tevens de Olympische afstand, 1000 of 1500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. De middenafstand is 1900 meter zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen. De lange afstand gaat over 3800 meter zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 meter lopen.

De Ironman gaat altijd over de langste afstand en is een organisatie die deze wedstrijden organiseert. De triatlon over de langste afstand is slopend. Overmars: "Je kan er in het seizoen van april tot september hooguit twee of drie doen. Veel hangt af van hoe je herstelt. Van een halve triatlon herstel je sneller omdat je ongeveer een uur loopt en je de techniek kunt vasthouden. Bij een hele triatlon wordt het lastig om in het tweede deel technisch goed te blijven lopen. Je loopt spierschade op en er ontstaan minuscule scheurtjes in spiervezels en kraakbeen. Op wilskracht kom je aan de finish. Je hebt drie tot vier weken nodig om te herstellen."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>