Bibian Mentel in het centrum van Hilversum.
Bibian Mentel in het centrum van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Bijzondere gesprekken met Bibian Mentel bij Voorhoeve

Sport

HILVERSUM - Niet ergens achter in het winkelpand, maar gewoon lekker buiten op het terras voor Boekhandel Voorhoeve ging Bibian Mentel in gesprek met belangstellenden voor haar nieuwste boek 'LEEF'. Wat opviel was dat de aanwezigen graag hun eigen levensverhaal vertelden aan de nu oud-topsportster. Bijzonder, vindt ook de 46-jarige ereburger van Loosdrecht zelf.

'LEEF' is gebaseerd op haar eind 2017 verschenen boek 'Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten'. Na de publicatie eind 2017 onderging Bibian twee risicovolle operaties aan haar nek. Slechts drie weken later was ze al op weg naar Zuid-Korea, waar ze op indrukwekkende wijze twee gouden paralympische medailles wist te winnen. LEEF geeft in woord en beeld een verslag van dit traject: de diepe dalen en de absolute hoogtepunten.

Drievoudig paralympisch snowboardkampioene Mentel - die tijdens haar carrière maar liefst 130 gouden medailles verzamelde - maakte deze week bekend dat ze definitief niet terugkeert als topsportster. En daar wordt ze veel op aangesproken. "Maar voor mij is het geen verrassing dat ik stop. Mensen dachten misschien dat het eeuwig zou duren, maar het houdt een keer op. En ik zal altijd blijven snowboarden, ik ga alleen wat minder vaak op trainingskamp."

En ook buiten de piste blijft de Loosdrechtse actief in het snowboarden. Zo wordt ze ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en wil ze zo kinderen met een beperking enthousiasmeren voor de sport. Want ook kinderen met een beperking kunnen prima mee op wintersport, benadrukt Mentel. Om daar meer ruchtbaarheid aan te geven, houdt ze in april volgend jaar middels haar Mentelity Foundation een groot wintersportevenement in Zwitserland voor kinderen met een beperking.

Het is eigenlijk te absurd voor woorden dat Mentel, die dit jaar voor de tiende keer in achttien jaar de diagnose kanker kreeg, zo positief is en blijft. "Maar ik voel me goed. Het beste dat je kunt doen is fit blijven. En ik leef al achttien jaar met kanker. Daar wen je aan. De hoop om voor altijd schoon te blijven is weg. Kijk, vorig jaar zomer had ik een beroerde tijd, maar verder heb ik me nooit echt ziek gevoeld."

Een stuk positiever klinkt ook LEEF, vergeleken met het vorige 'Kut kanker'. "En ook dat is positief", stelt Mentel. "Ik laat mijn leven daar niet door verpesten. En als iemand die term mag gebruiken, ben ik het toch wel."

Uit de krant