Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Roeiwedstrijd Tromp Boat Races blijft maar groeien

Sport

HILVERSUM - Ooit was de stelling binnen Roeivereniging Cornelis Tromp dat met 350 boten op één dag het maximum was bereikt voor de jaarlijkse Tromp Boat Races. Tijdens de 33ste editie afgelopen weekend lagen er verspreid over twee dagen 800 boten in het water.

Het was alweer de derde keer dat het jaarlijkse roei-evenement op het Hilversums Kanaal zowel op zaterdag (vier blokken) als op zondag (twee blokken) plaatsvond. "We hadden ooit de keuze", aldus wedstrijdleider Minke Fischer, "of we laten minder boten toe óf we gaan naar twee dagen. En minder toelaten is lastig als je wilt dat zoveel mogelijk roeiers meedoen. Al zitten we nu opnieuw tegen de grens aan."

Wat namelijk lastig is aan vier blokken op een dag is het late tijdstip van het vierde blok (16.30). De deelnemers moeten hun vaartuig na afloop in het donker inladen. Het zijn zaken waar de organisatie voor volgend jaar over zal moeten nadenken, net als de beschikbare ruimte op het terrein. Uitbreiding daarvan in mogelijk noodzakelijk. 

Positief in ieder geval was de samenwerking afgelopen weekend met de nieuwe buurman McDonald's. Vorig jaar was de fastfoodketen er namelijk nog niet. Daarom was de vraag of de boten en restaurantbezoekers elkaar bij en op de rotonde van de Vreelandseweg dwars zouden zitten. Maar dat bleek mee te vallen. 

Aan de wedstrijden van zaterdag en zondag namen zo'n 1600 sportievelingen deel. Zij roeiden vijf kilometer lang heel hard, gezien het aantal baanrecords dat werd neergezet. "Het was technisch weer", verklaart Fischer. "Deelnemers hadden de lichte wind in de rug en bovendien was het - vanwege de warme zomer en nazomer - water relatief warm. En dat heeft effect."

De wedstrijdleider denkt overigens wel dat het evenement iets verder kan groeien. De 34ste editie van de twee dagen durende Tromp Boat Races is volgend jaar opnieuw tijdens het derde weekend van oktober. Fischer gaat uit van wederom een groot aantal deelnemers. "Het is een leuk evenement voor zowel de ervaren als onervaren roeiers", zegt zij. "Een mooie trainingswedstrijd ook, low profile. Er hangt ook niet zo heel veel vanaf."

Uit de krant