'We creëren kansen, maar kunnen het niet afmaken'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Tegen Wartburgia verloor 't Gooi met 2-3.
Tegen Wartburgia verloor 't Gooi met 2-3. (Foto: Bastiaan Miché)

'We creëren kansen, maar kunnen het niet afmaken'

  Sport

HILVERSUM - Het vrouwenvoetbal in Nederland zit door de successen van de Oranje Leeuwinnen in de lift. In deze regio voetballen veel meisjes en vrouwen bij vrijwel alle verenigingen. In de eerste klasse speelt 't Gooi op zaterdag en het Bussumse SDO op zondag. Zij zijn de toonaangevende clubs in Gooi en Vechtstreek.

Op dit moment spelen bij 't Gooi in negentien teams 275 meisjes en vrouwen, vertelt Jaap Hofman, al zestien jaar de coach van het huidige dames 1, op een kille zaterdagochtend. "De bakermat voor het vrouwenvoetbal in Hilversum ligt begin jaren tachtig bij de Wilbeeckschool in het Riebeeckkwartier. Voor het paastoernooi hadden zich drie meisjesteams gemeld. 't Gooi pikte dit op en besloot een vrouwenafdeling in het leven te roepen. In 1984 werd er voor het eerst in competitieverband gespeeld. Daarvoor speelden er al meisjes in jongensteams."

Talentvol meisjesteam
Hofman is samen met Olga Lundgren, die in 1989 begon met voetballen, een van de vele stuwende krachten achter het vrouwenvoetbal bij 't Gooi. Nadat de KNVB voor de vrouwen een competitiemodel had ontwikkeld, werden de Hilversumse vrouwen Nederlands kampioen. Lundgren: "Maar daarna viel het team uit elkaar doordat speelsters naar andere clubs gingen en anderen stopten. Zes jaar geleden zijn we met een talentvol meisjesteam opnieuw begonnen: de basis van het huidige eerste elftal. Vanuit de vierde klasse zijn we gepromoveerd naar de eerste klasse."

De eredivisie in het vrouwenvoetbal is het hoogste niveau in Nederland, daaronder de topklasse, de hoofdklasse en de eerste klasse, afdalend naar de vijfde klasse. De vrouwenafdeling bij 't Gooi heeft een grote aantrekkingskracht van de wijde omgeving. "Er komen speelsters uit onder andere Amersfoort, Huizen, Almere, Utrecht, 's-Graveland en Bussum", weet Hofman. "Er zijn er ook die studeren in Leiden en Amsterdam, maar hier blijven spelen. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met de vrouwenafdeling van Ajax. Naast het uitwisselen van technische en tactische kennis kunnen talenten op bepaalde dagen in Amsterdam meetrainen. Een directere route om via onze club aan de top te komen is niet denkbaar."

De ervaren Lundgren weet hoe de hazen lopen in het vrouwenvoetbal: "Hoe hoger je speelt, hoe vaker je speelsters door andere clubs worden benaderd. Wij scouten niet; de speelsters melden zichzelf. Om deze nog vrij jonge selectie van eerste- en tweede-elftalspeelsters bij elkaar te houden, organiseren we naast het voetbal veel activiteiten die het voor hen aantrekkelijk maken."

Hofman vult aan: "Voor het seizoen en in de winterstop gaan we op trainingskamp. We hebben met de selectie gespeeld op Texel, maar ook tegen Barcelona en Malta. Ook de trips naar Engeland waar we voetbalden tegen onder andere Bolton Wanderers, Liverpool en Tottenham Hotspur waren geweldig. De speelsters storten zelf een kleine bijdrage en de overige kosten komen uit acties die de speelsters zelf organiseren en van sponsors. Een van de begeleiders meldde dat er een trip naar IJsland in voorbereiding is."

Fikse inhaalslag
Sportief moet er nog wel een fikse inhaalslag worden gemaakt bij 't Gooi. Na negen wedstrijden staan zij negende van de twaalf ploegen. De thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Wartburgia 2 ging met 2-3 verloren met een heus opstootje vlak voor het eindsignaal. 't Gooi stond tien minuten voor tijd met 0-3 achter. Vervolgens maakte Lotus Posthumus 1-3 en scoorde Tess Linnekamp de tweede treffer. De speelsters van 't Gooi wilden de bal snel uit het doel halen om de gelijkmaker te forceren. De keepster van Wartburgia belette dit en daarop sloegen de stoppen door. De scheidsrechter, die de vechtpartij niet zag omdat hij naar de middenstip terugliep, blies op dat moment voor het eindsignaal.

Aanvalster Vernonique Ziellmans verklaarde na afloop het verlies: "We creëren kansen, maar kunnen het niet afmaken. We waren ook niet scherp genoeg. Daarnaast moeten we met deze jonge ploeg fysiek sterker worden: een aantal speelsters gaf in deze wedstrijd niet thuis. Als het niet met mooi voetbal kan, moet de beuk erin. Daarin moeten we nog stappen maken."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>