Hockeykeepster Anne Veenendaal weet heel goed wat zij wil
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Jarno Schurgers/ Red Bull content pool

Hockeykeepster Anne Veenendaal weet heel goed wat zij wil

  Sport

HILVERSUM - De stelling 'wat goed is, komt snel', past bij hockeykeepster Anne Veenendaal. Zeven jaar geleden stond de nu 23-jarige Hilversumse in het doel bij de meisjes A1 van Laren. Nu is zij een van de twee vaste keepsters in het Nederlands elftal.

Daarmee werd Anne Veenendaal begin augustus in Londen wereldkampioen. Afgelopen maand werd in het Chinese Changzhou 2018 bekroond met het winnen van de Champions Trophy. "Als ik terugkijk, is het snel gegaan", opent de blonde keepster op een mooie dinsdagmorgen aan de oevers van het Amsterdamse IJ. "Iedere stap in mijn carrière is een bewuste keuze geweest. Ik wist wat ik wilde. Mijn moeder zei onlangs dat ik op mijn dertiende vertelde dat ik keepster van het Nederlands elftal wilde worden. In de loop der jaren is die drang alleen maar sterker geworden. Ik heb doelen voor ogen, spreek dat uit en ga ervoor."

Nieuwe uitdagingen
Anne Veenendaal begon met hockey bij Hilversum, maar ging al snel naar Laren. Het niveau ligt daar immers net even iets hoger. Van de meisjes C1 ging zij direct naar de A1: "Na drie jaar was ik toe aan nieuwe uitdagingen. Bij Laren blijven was geen optie aangezien Joyce Sombroek daar de vaste eerste keepster was. Ik speelde in die periode in het nationale meisjesteam onder 18. Alyson Annan was daar mijn coach, zoals ook nu bij het Nederlands elftal. Met haar heb ik besproken wat ik wilde en aangezien zij ook coach van Amsterdam was, ging ik daarheen. Het was een uitdaging om plotseling met coryfeeën als Sophie Polkamp, Ellen Hoog en Eva de Goede te spelen."

Tekst gaat verder onder foto.

Er ging wel een schok door de nationale hockeywereld: hoe kon Amsterdam kiezen voor een 17-jarige keepster zonder enige hoofdklasse-ervaring? "Iedereen vond er wat van en ik was best gespannen voor de eerste wedstrijd. Nadien heb ik gelezen wat de commentaren waren. Nu sla ik de reacties over onze wedstrijden over: zo veel onzin wordt er geschreven."

Interland
Zeven seizoenen staat Anne Veenendaal bij Amsterdam in het 'hok' van 3,66 bij 2,14 meter. Verkassen naar een andere club is voor haar geen optie. In 2015 speelde ze haar eerste interland uit tegen België (3-2 verlies) omdat Sombroek afwezig was. Inmiddels staat de teller op 47 caps. De vijf jaar oudere Joyce Sombroek is wel haar grote voorbeeld geweest. "Als meisje bij Laren keek ik tegen haar op en het gaf een bijzonder gevoel dat je dan tweede keepster achter haar bent in het Nederlands elftal."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>