Wethouder Floris Voorink opende het toernooi.
Wethouder Floris Voorink opende het toernooi. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversum heeft een kaatsvereniging: en die bestaat al honderd jaar

  Sport

HILVERSUM - Kaatsen is in Friesland een grote sport, maar in de overige provincies stelt het weinig voor. Toch heeft ook Hilversum een (weliswaar kleine) kaatsvereniging: Melle Veenstra. Leden en oud-leden vierden zaterdag het honderdjarig bestaan. 

Op het veld van Hilversum Hurricanes - sinds vier jaar de thuisbasis van Melle Veenstra, nadat er bij de Corvers op Berestein geen plek meer was - werd het feestje gevierd. In de ochtend was er een receptie met alle oud-leden, ereleden, donateurs en kaatsers vanuit heel Nederland. Daarbij ontvingen voorzitter Cees Punter en secretaris Hendrik Visbeek het bondsinsigne.

Tevens kreeg de jarige vereniging een vlag aangeboden die hoort bij een eeuw oude verenigingen. Ook wethouder Floris Voorink van sport was van de partij. Hij opende het kaatstoernooi met 42 deelnemers uit heel Nederland (zie foto hieronder) dat volgde door de eerste bal te slaan. Punter vertelt dat de verenging momenteel bestaat uit twintig leden: zestien mannen en vier vrouwen. Daarnaast zijn er nog veel niet-spelende leden nauw betrokken. 

Tekst gaat verder onder foto. 

Overigens heette de verenging vanaf de oprichting in 1919 'gewoon' Kaatsverenging Hilversum'. Wie was dan Melle Veenstra? Punter: "Melle Veenstra was een topkaatser uit Friesland, die in Hilversum is gaan wonen en werken. Hij zat in 19191 en 1920 in het bestuur van de verenging en was buiten Friesland echt dé topper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij uit zijn woning gehaald en naar een werkkamp in Duitsland gestuurd. Daar is hij overleden. In 1953 is zijn lichaam naar Hilversum gebracht waar hij kon worden begraven."

Een paar jaar daarvoor, in 1948, werd er ter nagedachtenis aan Veenstra een grote kaatswedstrijd georganiseerd, waarbij alle toppers uit het land - aldus Punter - aanwezig waren. Toen besloot men ook de naam van de verenging te wijzigen in Melle Veenstra. Ook Punter, van oorsprong een Fries, heeft mooie dagen beleefd als kaatser. "Ik heb zelf dertien of veertien keer meegedaan aan de PC in Franeker en dan speel je voor negentienduizend toeschouwers. Dat is fantastisch."

Inmiddels is Punter alweer 25 jaar voorzitter van de verenging waarvan veel Hilversummers niet eens het bestaan weten. Ook Visbeek is al jaren aan de verenging verbonden. Hij stopt er dit jaar mee. Punter is van plan om nog twee jaar door te gaan om dan definitief het stokje over te dragen. 

Hij geeft toe dat de sport buiten Friesland weinig voorstelt. "Maar er was een tijd dat deze balsport - waar het tennis is uitgekomen - over de gehele wereld werd gespeeld. Echter, aldus Punter, door de kerkelijke revolutie stierf het uit. "Men mocht op een bepaald moment niet meer op zondag werken en ook niet kaatsen. En kaatsen werd daarvoor juist gespeeld op de pleinen waar ook de kerken stonden. Dat kon dus niet meer. Het bleef alleen op die plekken waar een sterke cultuur is tegen de gevestigde orde, zoals Friesland of het Baskenland in Spanje."

En dat terwijl kaatsen 'alles in zich heeft', vervolgt Punter, die tussen zijn achtste en dertigste jaar in de hoogste klassen actief was. "Een topatleet in het kaatsen gebruikt al zijn spieren. Het kaatsen is funester voor je lichaam dan welke sport dan ook. Je leeft echt op het randje."

Meer berichten