Mooie prestaties bij 23ste Arena Games
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Chanté Samuel kwam met 5,65 meter niet verder dan een vijfde plaats bij het verspringen.
Chanté Samuel kwam met 5,65 meter niet verder dan een vijfde plaats bij het verspringen. (Foto: Bastiaan Miché)

Mooie prestaties bij 23ste Arena Games

  Sport

HILVERSUM - Bij de Klaverblad Arena Games 2019, alweer de 23ste editie van het evenement, zijn verschillende mooie prestaties neergezet. Zo sneuvelde het baanrecord kogelslingeren bij de vrouwen en werd er bij de 3000 meter mannen een limiet gelopen voor de EK onder 20.

De wedstrijd op het Arenapark in Hilversum startte traditiegetrouw met de sprinttweekamp voor GAC-pupillen en het kogelslingeren voor mannen en vrouwen. En noteerde de Cubaanse Yaritza Martinez meteen al een record: zij slingerde de kogel in haar eerste poging naar 61,84 meter (m), ruim een halve meter verder dan het vijftien jaar oude baanrecord van Debbie van der Schilt (61,18 m).

Ook bij het polsstokhoogspringen werd een nieuw baanrecord genoteerd. Killiana Heymans won de wedstrijd en verbrak haar eigen record van vorig jaar met een centimeter: van 4,25 naar 4,26 m.

Goede prestaties en EK-limiet bij 3000 meter
Op de 3000 meter bij de mannen stond een sterk deelnemersveld met ook veel goede atleten vanuit het buitenland. Ook daar een aanval op het baanrecord dat vorig jaar was aangescherpt naar 7:53,96. Een verbetering lukte niet, maar de winnende tijd van Yaser Salem Bagharab uit Qatar kwam wel in de buurt (7:58,19). Een andere opvallende prestatie was die van Tim Verbaandert van Eindhoven Atletiek. De Klaverblad Arena Games was voor hem een van de laatste wedstrijden om de limiet te lopen voor de EK onder 20 in Boras (Zweden), en met zijn tijd van 8:16,78 dook hij ruim onder die limiet (8:20,00).

Spannende races op de 400 meter
De 400 meter kende ook twee sterke winnaars. Bij de mannen was Daniel Mbewe uit Zambia de gevierde man: hij kwam de ronde door in 46,59, minder dan een seconde boven het baanrecord dat Vernon Norwood in 2016 noteerde. Bij de vrouwen won de Sloveense Anita Horvat in 53,48, een halve seconde langzamer dan het huidige baanrecord.

Nederlandse atleten testen vorm voor toernooien
Er kwamen ook verschillende Nederlandse atleten in actie die later dit jaar nog op een internationaal toernooi uitkomen. Zo won Jorinde van Klinken het kogelstoten bij de vrouwen (16,98 m). Zij heeft voor de WK in Doha gekwalificeerd voor het discuswerpen. Bij het kogelstoten voor de mannen werd Sven Poelmann, die naar de EK onder 23 gaat, derde (18,35 m). Patrick Cronie (19,44 m) was uiteindelijk de winnaar.

Nederlands' beste blade runner Marlou van Rhijn noteerde een tijd van 13,76 op de 100 meter. Zij wil zich nog kwalificeren voor de WK para atletiek, in november in Dubai. De Belgische speerwerper Cedric Sorgeloos wierp de speer naar 75,03 m. Hij heeft al een limiet op zak voor het EK onder 20. De winnaar van het speerwerpen was Lars Timmerman, (77,07 m).

De prijzen voor de beste dagprestaties gingen naar Killiana Heymans vanwege haar baanrecord en Tim Verbaandert vanwege het behalen van de EK-limiet. De dagprijzen werden uitgereikt door oud-topatleet Patrick van Balkom. Een ander bijzonder moment was de benoeming van Arjan van Harn als gulden lid van GAC. Hij is al meer dan tien jaar betrokken bij de organisatie van de Klaverblad Arena Games, waarvan de laatste jaren als voorzitter van de organisatie. Hij draagt het stokje nu over aan Casper Bruins.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>