Bettine Vriesekoop opende afgelopen vrijdag het internationaal tafeltennistoernooi in Hilversum.
Bettine Vriesekoop opende afgelopen vrijdag het internationaal tafeltennistoernooi in Hilversum. (Foto: © Bastiaan Miché)

Tafeltennistoppers van weleer nog altijd fanatiek

  Sport

HILVERSUM - In en rondom de Tafeltennishal is het een drukte van belang. Daarbuiten realiseren maar weinig mensen zich dat Hilversum de thuishaven is van een groot internationaal veteranentoernooi. Mondiale toppers zijn van de partij. "De liefde voor tafeltennis heeft ons hier gebracht", meldt Eline Rondaij van de NTTB vrijdag bij de opening.

Buiten rookt een aantal spelers nog snel een peuk. Binnen in het Tafeltenniscentrum aan de Vaartweg, achter het Gemeentelijk Gymnasium, zijn veel spelers bezig met opwarmen. Op de acht tafels staan zij al fanatiek de fore- en backhand te oefenen en wordt er al driftig gedubbeld. "

83 jaar
Er staan hier wereldkampioenen", meldt Peter Bakker van de International Veterans Table Tennis Society (IVTTS), die samen met de Oldtimersclub Nederland (OTC) dit toernooi verzorgt. "De oudste deelnemer is 83 jaar en vicewereldkampioen."

Turkije
Het niveau is hoog, wil Bakker ermee zeggen. Veertien landen doen vrijdag tot en met zondag mee aan het toernooi. In totaal verschijnen er 130 spelers in zes leeftijdscategorieën vanaf 40+ uit onder andere Bulgarije, Denemarken, Duitsland en Zweden aan de tafels. De toppers van weleer treffen elkaar om de twee jaar in een ander land. Na Turkije 2017 is het nu de beurt aan Nederland.

Zoektocht
De organisatie is uitgekomen in Hilversum bij het onderkomen van Tafeltennisvereniging Hilversum. Dat bleek nog best een zoektocht, want geschikte en betaalbare tafeltenniscomplexen zijn hier niet voor het oprapen. Qua faciliteiten voldoet het Tafeltenniscentrum aan de eisen, al gooide de NS nog bijna roet in het eten.

Spoor
Het spoor is immers weken - door werkzaamheden bij Naarden-Bussum - niet te gebruiken. Daar heeft de organisatie snel op in moeten grijpen. Alle gasten hebben het tafeltenniscentrum en hun hotel in Hilversum bereikt, al kostte dat soms wat moeite.

Rekening
"Het veteranentafeltennis neemt een vlucht. Dat wordt almaar groter", laat Bakker weten, terwijl er van jonge aanwas minder sprake is. Nederlands beroemdste tafeltennisster Bettine Vriesekoop neemt vrijdagmiddag de opening voor haar rekening en benadrukt het belang van veteranen. De grote namen van vroeger nemen een essentiële plek in, vindt zij.

Jeugd
De jeugd moet zich aan hen optrekken, zoals zij dat vroeger zelf deed, maar dat gebeurt niet zoveel meer. "Iedereen die jong is, wordt oud", aldus Vriesekoop. "Veteranen zijn fantastische ambassadeurs. Zij verdienen respect. Dat respect is heel normaal in China, maar in Europa is dat niet zo."

Meer berichten