Zes teams doen zondag 1 september mee aan het eerste Cricket Festival.
Zes teams doen zondag 1 september mee aan het eerste Cricket Festival. (Foto: Marlene Le Roux)

Hilversumsche Cricket club komt met eigen festival

  Sport

HILVERSUM - Op een haar na was een van de oudste verenigingen van Hilversum opgeheven. In 2017 telde de cricketclub nog maar een handvol leden. Twee jaar later ziet de toekomst er veel rooskleuriger uit en treedt de club, die in juni 1883 is opgericht, naar buiten met de eerste editie van het Hilversums Cricket Festival.

Nog niet eens heel lang terug speelden zo'n honderdvijftig mensen cricket namens de Hilversumse vereniging. Er waren vier teams, een damesploeg en ook kinderen beoefenden de sport. Maar de klad kwam erin. "Het was echt heel erg. De club was bijna verdwenen", blikt Justin Campbell namens de Hilversummers terug op die periode. Geen eigen clubhuis en veld deden de cricketers qua ledenbestand geen goed.

Social media
Volgens de in Hilversum woonachtige Engelsman telde de vereniging nog maar zeven leden. Met een marketingcampagne op vooral social media lijken de cricketers deze moeilijke tijd achter zich te hebben gelaten. De groei zit er volop in. In 2018 waren er zeventien leden, nu zijn dat er al veertig en de verwachting is dat dit aantal snel op zeventig komt. Sinds 2014 is het veld tussen HC&FC Victoria en BZC'13 de plek van de cricketers. Ze zijn terug op de plek waar ze in 1918 waren, na ook te hebben gespeeld op Sportpark Crailoo en bij Rugby Club Hilversum.

Smeltkroes
De sport is populair bij studenten en expats. De huidige Hilversumse ploeg is het bewijs van een mooie en ook bijzondere smeltkroes. Naast Nederlanders bestaat het team uit Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Zuid-Afrikanen, Pakistani, Afghanen en Indiërs. "Het is een behoorlijke imposante lijst van nationaliteiten", stelt Campbell met een glimlach. Tevens vertelt hij dat cricket de snelst groeiende sport in Nederland en zelfs van heel Europa is. Cricket is een zomersport en daarmee goed te combineren met bijvoorbeeld voetbal en hockey.

Bowlen
Zondag 1 september verzorgen de Hilversummers voor het eerst op de accommodatie aan 't Jagerspaadje 26 het Hilversums Cricket Festival. Zes teams - naast de gastheer zelf teams uit Bloemendaal, Utrecht, Deventer, Haarlem en Amsterdam - spelen vanaf 9.00 uur in een korte toernooivorm tegen elkaar. "De ploegen bestaan uit zes spelers en bowlen zes overs, zodat het voor het publiek makkelijk is om te volgen."

Spelregels
Want voor velen is cricket een moeilijke sport om te begrijpen. Tijdens het festival legt een spreker uit wat er gebeurt op het veld en kunnen de aanwezigen tijdens een try-out zelf leren bowlen en batten. Om 13.00 uur gaat de barbecue aan en heeft de vereniging diverse activiteiten voor kinderen geregeld. "We hopen het festival vanaf nu ieder jaar te organiseren", meldt Campbell tot slot.

Meer berichten