Dossier 't Gooische Bad: 'Het kan nog steeds op nette manier'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Shiva de Winter in 'zijn' zwembad waar inmiddels duizend kinderen hebben afgezwommen, met de stukken uit het WOB-verzoek in zijn handen.
Shiva de Winter in 'zijn' zwembad waar inmiddels duizend kinderen hebben afgezwommen, met de stukken uit het WOB-verzoek in zijn handen. (Foto: © Bastiaan Miché)

Dossier 't Gooische Bad: 'Het kan nog steeds op nette manier'

  Sport

HILVERSUM - Zowel zwemschoolhouder Shiva de Winter van 't Gooische Bad in Kerkelanden als de gemeente Hilversum is klaar met het geruzie en wil verder. Maar dat is niet eenvoudig.

De zwemschoolhouder heeft inmiddels - nadat De Winter en de gemeente Hilversum elkaar troffen bij de bestuursrechter - een nieuwe aanvraag ingediend waarin het zwembad wordt gezien als een sportschool en niet als een zwembad. Want niet alleen behalen kinderen hun zwemdiploma in het kleinschalige zwembad - inmiddels staat de teller op ruim duizend leerlingen - ook voor ouderen zijn er allerlei (sportieve) activiteiten. Maar wat vooral belangrijk is voor De Winter: voor een sportschool zijn veel minder parkeerplekken noodzakelijk. 

Voor de huidige (voorlopige) vergunning telt dat hij in de kelder van het pand aan de Franciscusweg hij negen parkeerplaatsen moet realiseren. Dat is volgens De Winter niet alleen praktisch een enorme opgave (het pand zou aan de krappe kant zijn), ook moet hij de huidige 'bewoner', Klokker Auto's, voor de jaarwisseling uitkopen. En dat geld heeft hij niet. Het bedrijf hangt een dwangsom van 50.000 euro boven het hoofd als er begin 2020 niet negen parkeerplaatsen in de garage onder het instructiebad gecreëerd zijn voor de bezoekers van het bad.

Maar voor een sportschool zijn slechts zes parkeerplaatsen nodig. En dan zou het probleem zo'n beetje zijn opgelost. Echter, De Winter voelt zich ondertussen al twee jaar tegengewerkt door de gemeente, die - aldus de ondernemer - 'de boel draait'. En hoewel hij benadrukt vooral druk doende te zijn met het geven van zwemlessen en deze 'gewoon' doorgaan, blijft er die dreiging van een dwangsom en het sluiten van de tent.  Daarvoor is er nog wel op 17 oktober een hoorzitting bij de gemeente over de dwangsom. De zwemschoolhouder kondigt daarbij aan dat er ook stukken vanuit het vorig jaar ingediende WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) worden gedeeld.

Dit verdient niet de schoonheidsprijs
De Winter gaf jarenlang les in de Heideheuvel, maar moest weg omdat Merem uit Huizen daar introk. De zwemschoolhouder vond een pand in Kerkelanden - in augustus 2017 - maar op het laatste moment zou de verhuurder de prijs fors hebben verhoogd. 

Vervolgens kwam hij uit op het huidige onderkomen - waar jarenlang De Zwembus van Ome Joop zat - maar toen begon de ellende met de gemeente. "En nu is het bijna 2020 en willen we allemaal rust", aldus De Winter. "Dit verdient niet de schoonheidsprijs, ook ik heb fouten gemaakt. Er is een heleboel misgegaan, maar laten we nu proberen om het gesprek aan te gaan." Het kan namelijk, aldus De Winter, 'nog steeds op een nette manier' worden opgelost. "Ik wil niet bekvechtend het nieuwe jaar in. Maar ja, als de stugge houding van een bepaalde instantie (de gemeente, red.) blijft..."

Ook de gemeente Hilversum zou het dossier graag willen afsluiten, maar -meldt een woordvoerder - 'de bal daarvoor ligt bij De Winter'. Het was namelijk de ondernemer zelf die de huidige vergunning met bij elkaar opgeteld vijftien parkeerplaatsen in 2018 aanvroeg. En dat had de ondernemer al begin dit jaar moeten realiseren. Toen duidelijk wwas dat dit niet lukte, kreeg De Winter in juni dit jaar het bericht dat hij voor 3 januari 2020 aan de vergunningsvoorschriften moete voldoen. Zo niet, dan volgt een dwangsom van vijftig mille. 

Alle oplossingen al besproken
De gemeente geeft verder aan altijd bereid te zijn om te praten, echter alle oplossingen zijn in het verleden als met De Winter besproken. "De afgelopen jaren hebben we voortdurend meegedacht met de heer De Winter", aldus een woordvoerder. "Daarnaast heeft hij bijna achttien maanden extra tijd gehad om aan de voorwaarden uit de vergunning te voldoen. Een vergunning die door hem zelf is aangevraagd onder deze voorwaarden."

Bovendien is het aantal van vijftien parkeerplaatsen n u eenmaal gebasseerd op het huidige parkeerbeleid. Regels zijn regels, lijkt daarbij de boodschap. "Ons beleid is erop gericht om buurten bereikbaar te behouden en een goede balans in deze buurten te houden met betrekking tot parkeren. Dit parkeerbeleid geldt overigens voor alle ruimtelijke initiatieven inHilversum. Daarin maken we voor ’t Gooische Bad geen uitzondering."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>