Rugbyclub Hilversum zowel op technisch als organisatorisch vlak gereset
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Hilversumspeler Jordan Grace dendert met de bal onder zijn arm met een schijnbeweging door de Haagse defensie.
Hilversumspeler Jordan Grace dendert met de bal onder zijn arm met een schijnbeweging door de Haagse defensie. (Foto: Bastiaan Miché)

Rugbyclub Hilversum zowel op technisch als organisatorisch vlak gereset

  Sport

HILVERSUM - Bij de Hilversumse rugbyers is zowel op technisch als organisatorisch gebied veel veranderd vergeleken met vorig seizoen. De ploeg is daarom zeker geen titelfavoriet.

Goed beginnen en er direct in knallen was het uitgangspunt van de Hilversumse rugbyers voor de nieuwe competitie die zaterdag begon. De vijftien spelers in het veld voegden de daad bij het woord. De Haagse Rugbyclub werd met 45-5 terug naar de Hofstad gestuurd.

Binnen de vereniging was de afgelopen tijd de nodige onrust. Op bestuurlijk vlak dreigde er een impasse te ontstaan. Begin dit jaar hadden de voorzitter, secretaris en penningmeester laten weten te gaan stoppen. "Op de ledenvergadering in juli waren er geen nieuwe kandidaten", aldus voorzitter Wieger Schotanus, die als enige nog een jaar blijft. "We hebben de leden tot afgelopen vrijdag voor de buitengewone ledenvergadering de tijd gegeven om met nieuwe mensen te komen. Dat is ten dele gelukt. De nieuwe secretaris is Fleur Marcus en als penningmeester is Luis Gutierrez aangetreden. Ook verschillende commissies zijn weer bemand."

Ook voor de wedstrijd van zaterdag was er veel spanning. Groot was de vreugde nadat Josh Gascoigne na tien minuten spelen twee keer trefzeker was en er 10-0 op het scorebord stond. De ruststand 26-0 was goed voor het zelfvertrouwen en bood perspectief voor een goed resultaat.

De Hilversummers hebben ook wat recht te zetten voor hun trouwe aanhang. Het afgelopen seizoen werden zij kansloos uitgeschakeld voor de finale om de landstitel en een jaar eerder werd de eindstrijd om het kampioenschap desastreus verloren van concurrent 't Gooi.

Na twee decepties moest het anders en de rugbyclub is de afgelopen maanden zowel op technisch als organisatorisch vlak gereset. Bestuurslid Raymond Mackaaij: "Tien spelers zijn vertrokken. Van een aantal hadden we het verwacht. Drie waren geen meerwaarde meer voor het team en hen is verzocht te vertrekken. Alleen is het jammer dat aanvoerder Chesney Crossby besloot in zijn woonplaats bij DIOK te gaan spelen. Voor de tien vertrekkers zijn zeven goede spelers gekomen. Dat vereist aanpassingen en gewenning."

Oog voor de realiteit is er nu wel bij de Hilversummers. Zomaar op 18 april 2020 kampioen worden, hoor je niet meer op sportpark Berenstein. Nieuw op technisch vlak is de 38-jarige Nieuw-Zeelandse coach Marshall Milroy, die via het netwerk van Marcus Holden is aangetrokken. Ook Holden vond de tijd rijp voor verandering nadat hij drie seizoenen speler/coach was geweest. Milroy belandde in Nederland vanwege het werk van zijn vrouw.

De nieuwe coach van Hilversum heeft jaren als professional rugby gespeeld in Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk. Milroy kon leven met het resultaat van zaterdag: "De nieuwe spelers zijn een aanwinst en met dit team kan ik verder bouwen. Daarnaast trainen we samen met het tweede team, zodat ik over een groot aantal spelers kan beschikken. Het niveau tussen de twee teams moet kleiner worden. Ik zag wel in deze wedstrijd nog te veel momenten die niet goed waren."

Daarmee doelt de coach op de tweede helft. Haagse was rijp voor de figuurlijke sloop, maar Hilversum vergat de hamer te hanteren. Pas zeventien minuten voor het einde noteerde Hilversum de 31-0. Milroy: "Als het scoren te lang uitblijft, geef je de tegenstander het geloof en de hoop dat zij terug in de wedstrijd kunnen komen. We moeten het eerder afmaken."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>