Lokaal Sportformateur Marieke Pol en wethouder Floris Voorink van Sport zien nu al mooie initiatieven ontstaan.
Lokaal Sportformateur Marieke Pol en wethouder Floris Voorink van Sport zien nu al mooie initiatieven ontstaan. Foto: © Bastiaan Miché

Hilversumse clubs en organisaties ondertekenen Lokaal Sportakkoord

Sport

HILVERSUM - Met een beter en breder afgestemd maatschappelijk netwerk werkt Hilversum aan de vitaliteit van de inwoners. Ruim twintig maatschappelijke instellingen en vijftien sportclubs hebben hun handtekening gezet onder het Lokaal Sportakkoord 2020-2022. Goede samenwerking, praktische afspraken en slimme connecties moeten ertoe leiden dat sport en bewegen toegankelijker wordt.

Een hele delegatie loopt donderdag aan het eind van de middag van Nike naar de kantine van de Gooise Atletiek Club. Bij het kledingmerk hebben de deelnemers van het lokale sportakkoord een presentatie gehad van sportformateur Marieke Pol. In het onderkomen van de atletiekclub zetten de vertegenwoordigers van onder meer sportclubs, zorginstanties, natuurorganisaties en onderwijsinstellingen hun handtekening onder het akkoord.

"Het allerbelangrijkste is dat dit akkoord veel partijen samenbrengt", aldus wethouder Floris Voorink van Sport. "Dit akkoord gaat niet over geld, maar vooral over slim samenwerken. Dat is echt het mooie hiervan. Nu is het zaak om deze energie vast te houden", vervolgt hij. Aan enthousiasme geen gebrek. 

Hoewel het akkoord pas in 2020 in werking gaat, zien Pol en Voorink dat er al veel initiatieven zijn ontstaan. Dat is gebeurd door de clubs en instellingen samen te brengen en ze met elkaar te laten praten. De gewenste symbiose om Hilversum vitaler te maken: meer mensen aan het bewegen krijgen.

Het lokale akkoord is de Hilversumse invulling van het eerder gesloten nationale sportakkoord. In de lokale versie zijn vijf onderwerpen opgenomen. Het gaat om inclusief sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur en jong en vaardig in bewegen. Den Haag heeft geld vrijgemaakt voor gemeenten die een eigen akkoord maken. Deze maand dient Pol de aanvraag in voor het uitvoeringsbudget bij de Vereniging Sport en Gemeenten.

Vooral het brede scala aan deelnemers gaat het aanbod verrijken in Hilversum: van de kinderopvang en bedrijven tot het Goois Natuurreservaat en van Tergooi en de GGD tot aan de rugbyclub en nog veel meer verenigingen. Een van de voorbeelden die Voorink geeft, is de samenwerking tussen ROC Midden-Nederland en scholen. Lang niet alle onderwijsinstituten hebben een docent gymnastiek. 

De sport- en bewegenleerlingen kunnen daar een rol in spelen of Nike, die samen met buurtsportcoaches het bewegen in de wijken aantrekkelijker wil maken. Pol zegt dat organisaties bijvoorbeeld overdag gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de sportclubs, waar vaak pas 's avonds activiteiten zijn, zodat daar projecten kunnen starten voor ouderen of jongeren.

Al met al is het doel meer Hilversummers aan het bewegen te krijgen. Dat mes snijdt aan meerdere kanten en moet een vitaler Hilversum opleveren. "Sport en bewegen is belangrijk voor het gezondheidsaspect", stelt Pol. "Ga bijvoorbeeld wandelen. Daarmee ondervang je al veel. En vergeet ook het maatschappelijke effect niet. Ouderen die bijvoorbeeld vereenzamen en gaan wandelen, komen bij een wandelclub ook weer onder de mensen. Dat is echt een goede bijvangst."

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Orgelconcert in St. Vituskerk door Sander van den Houten Cultureel 12 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
'Nu trekt dit publiek altijd naar Amsterdam en Utrecht en dat is niet nodig' Jonge groep dj’s willen onder de naam Filtrum techno naar Hilversum halen Cultureel 11 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
Invloed corona merkbaar in cijfers geregistreerde misdrijven Meer woninginbraken, maar minder jeugdoverlast en huiselijk geweld in Wijdemeren Politie 11 aug, 16:00
Afbeelding
Automobiliste botst tegen boom en belandt in ‘s-Gravelandsevaart 112 11 aug, 10:00
Afbeelding
Onderdompelen in de natuur tijdens Shinrin-yoku wandeling in Pinetum Natuur en Milieu 11 aug, 09:30
Afbeelding
Het heidehaantje Column GNR 11 aug, 08:03
Afbeelding
Wie wordt de Gooi en Omstreken ‘Buur van het Jaar’ 2022? Buurt / wijk 10 aug, 17:20
Logo
Afbeelding
Nieuwe exploitant voor onder meer De Lieberg en Dudok Arena Sportfondsen neemt na ‘nek-aan-nekrace’ in Hilversum stokje over van Optisport Bedrijven 10 aug, 17:15
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief