Foto: ©Bastiaan Miché

Rugbyers van Hilversum hard op weg naar finale om landskampioenschap

  Sport

HILVERSUM - Door de 26-8 overwinning op ’t Gooi hebben de Hilversumse rugbyers zich vrijwel zeker geplaatst voor de finalewedstrijd om de landstitel op zaterdag 18 april

"Het was belangrijk dat we vandaag zouden winnen om de finale veilig te stellen. Ondanks de vele blessures hebben de mannen karakter getoond en gedisciplineerd gespeeld. Makkelijk was het niet vandaag", aldus coach Marshall Milroy van Rugby Club Hilversum na afloop van de terechte overwinning zaterdag tegen en bij de aartsrivaal. 

De Australiër heeft vanaf de seizoenstart aan zijn team kunnen bouwen en zijn spelwijze wordt zichtbaar. Door de overwinning zijn de Hilversummers (nagenoeg) zeker van een finaleplek om de landstitel. Tegenstander van deze eindstrijd is titelverdediger DIOK uit Leiden. 

Krachtsverschillen groot
Dat met nog vier competitieronden de finalisten al bekend zijn, komt door de krachtsverschillen in de huidige competitie. DIOK en Hilversum zijn met afstand de nummers één en twee. Daarachter zijn 't Gooi en Castricum, op plekken drie en vier, de toonaangevende clubs. Na 15 februari ligt de competitie een maand stil door twee interlandwedstrijden. In de één na laatste competitieronde ontmoeten de twee topteams elkaar in Leiden.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Bastiaan Miché

De derby tussen ’t Gooi en Hilversum zaterdagmiddag in Naarden was met veel emotie en inzet een fors rugbyduel en zeker het aanzien waard. Mooie aanvallen werden afgewisseld met domme fouten en onnodig balverlies. Tot twintig minuten voor het eindsignaal deden de ploegen niet voor elkaar onder. De Naarders leidden bij rust met 8-5 en lieten in aan het einde van de eerste helft en kort daarna opgelegde kansen liggen om Hilversum, dat door gele kaarten met twee man minder speelde, verder op achterstand te zetten. In de slotfase had Hilversum de meeste energie en sloeg overtuigend toe met try's.

Hard werken
Daarom was Hilversum de terechte winnaar. Wel verliet Dirk Danen strompelend het veld: "Het was een echte derby; een slijtageslag. Het was hard werken om de zege binnen te slepen. ’t Gooi is een goede ploeg en het blijft altijd lastig om tegen hen. Door blessures moesten nu jongens op andere posities spelen dan zij gewend zijn. Dat hebben ze goed opgepakt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


(Foto: Bob Awick)

Ad-interim coach Robin Kok van 't Gooi had een dubbel gevoel. Hij vervangt de Nieuw-Zeelandse coach Gary Stevens, die afgelopen maandag pas weer voor een paar weken in Nederland arriveerde. Stevens bezit nog steeds niet de noodzakelijke werkvergunning. "Tot twintig minuten voor tijd ging het gelijk op. Het stond nog 8-10. Daarna was het klaar", zag ook Kok. "Ook wij begonnen door blessures gehavend aan de wedstrijd. De jongens hebben het goed gedaan. Meer dan een derde plaats zit er dit seizoen er niet in."

Door de coachperikelen en dat een aantal nieuwe spelers moet worden ingepast, is de doelstelling van het bestuur dit seizoen top vier. Dan is meedoen aan de Beneliga verzekerd. Aan het begin van het volgend seizoen spelen de vier beste Nederlandse en Belgische clubs tegen elkaar.


(Foto: Bob Awick)

Meer berichten