Na 56 jaar troffen 't Gooi en FC Hilversum elkaar weer. Het werd een memorabel duel.
Na 56 jaar troffen 't Gooi en FC Hilversum elkaar weer. Het werd een memorabel duel. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Historische derby komt laat op gang, maar dan is het ook echt spektakel

Sport

HILVERSUM - Reikhalzend was uitgekeken naar de derby tussen SC 't Gooi en FC Hilversum. Uiteindelijk verlieten beide teams met een punt het veld.

Het duurde bijna een uur voordat de historische derby tussen SC ’t Gooi en FC Hilversum, eindstand 1-1, op gang kwam. Na de rode kaart van ’t Gooi-speler Sercan Ozturk in de 57ste minuut sloeg de vlam in de pan en kwam er pas echt de strijd waar de ruim vijfhonderd toeschouwers op hadden gerekend.

Daarvoor was het slecht. Het beladen duel begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Nico la Maitre. De oud-speler overleed op 25 februari als gevolg van een hartstilstand vlak voor de aftrap van het aanvankelijk geplande duel. Na dat tragisch moment werd besloten niet meer te voetballen.

Afgelopen zaterdag was de herkansing. De conclusie na de derby, die na 56 jaar weer voor het eerst werd gespeeld, is dat FC Hilversum met de 1-1 twee punten liet liggen en dat de thuisploeg op de valreep nog een punt veroverde. Hilversum kwam in 36ste minuut op 1-0 door Abdel Arraiss. Ver in blessuretijd scoorde Farid Butera de gelijkmaker voor de thuisploeg.

Na afloop van het duel is helder dat voor beide coaches veel werk aan de winkel is om hun ploeg weer op het juiste spoor te krijgen. Trainer Ed Otten van ’t Gooi zag zijn ploeg tot zijn eigen afgrijzen twee directe rode kaarten incasseren. De eerste van de eerder genoemde Ozturk wegens dom natrappen. De tweede kreeg Uzir Ilbay, die na de nodige eerder vertoonde irritaties, nota bene zijn eigen aanvoerder Bram Sleven een schop tegen te schenen verkocht. Een signaal dat er iets niet goed zit in de ploeg.

Adrenaline
De scheidsrechter verklaarde later dat hij dit nog nooit eerder had meegemaakt. Otten, die zijn contract heeft verlengd, vond het wel een zaak die snel moet worden uitgesproken. Hij verifieerde het tweede rood voor de zekerheid na afloop bij de arbiter. "Dat gaan we dinsdag op de training bespreken. Na deze wedstrijd is de adrenaline bij mij en de mannen nog zo hoog dat het zinloos is dit nu te doen. Ik ben blij met het punt dat we nog hebben veroverd. De mannen hebben er 100 procent voor gestreden en dat is een pluspunt na de 6-0 zeperd van vorige week tegen Altius."

Trainer Ferry Marks van FC Hilversum zag dat zijn speler Gerrit Snijders na twee keer geel voortijdig kon douchen. Ook oliedom. Marks baalde dat zijn ploeg in de slotfase de zege uit handen gaf: "In de eerste helft hadden we meer moeten scoren en de wedstrijd op slot gooien. Ook in de periode dat we met elf tegen negen voetbalden, moeten we doelpunten maken. In het eerste kwartier van de wedstrijd waren we beter; daarna werd het slecht. We moeten leren slimmer te spelen."

Heel zuur
Hilversum-speler Jasper van de Heuvel meende: "Dit is heel zuur. Ik voelde het al aankomen dat ’t Gooi zou gaan scoren. Zij gingen alles of niets spelen. Excuses over de wind en het veld tellen niet. We hadden gewoon moeten winnen en dit resultaat kunnen we alleen onszelf aanrekenen.”

’t Gooi kan met het ene punt op de ranglijst iets ruimer ademhalen. De zwart-gelen bezetten momenteel de tiende plaats (van de veertien team) in de derde klasse. "Om op termijn onze ambitie te realiseren, promoveren naar de tweede klasse, moeten we kwalitatief een inhaalslag maken", stelt Otten. De wisselspelers zitten niet voor niets op bank. Er moet meer concurrentie komen voor een basisplaats.”

Ook Marks weet dat Hilversum na het vertoonde spel van afgelopen zaterdag ook niets in de tweede klasse te zoeken heeft. Desondanks bezetten de groen-witten met nog tien competitiewedstrijden te gaan nog altijd de gedeelde koppositie met het Amersfoortse CJVV. Beide ploegen verzamelden tot dusver 35 punten. Laren bezet met vier punten de derde plaats. SV Olympia '25 staat achtste, Altius is hekkensluiter.

Uit de krant