Afbeelding
Foto: Pieter Hoogenraad

Hilversum komende weken online schaakstad

Sport

HILVERSUM - Geen HSG Open dit jaar. En ook de omlijstende activiteiten in de Hilversumse schaakzomerweek kunnen vanwege de coronacrisis geen doorgang vinden. In plaats daarvan is Hilversum op twee zondagmiddagen in juni online schaakstad. 

Voor de jeugd tot en met 16 jaar is er op zondagmiddag 14 juni een internet-schaaktoernooi dat in de plaats komt van het jaarlijkse HSG Jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein. De jeugd speelt een zevenrondig rapidtoernooi. De winnaar ontvangt een bijzondere prijs, beschikbaar gesteld door het Pinetum: een pion 'gedraaid' uit hout van een boom uit de botanische tuin. Deze bijzondere bokaal wordt bij de winnaar of winnares thuisbezorgd.

Maar er is meer voor de jeugd: een unieke kans om online een simultaanpartij te spelen tegen de pas 12-jarige Machteld van Foreest. Zij neemt het op tegen maximaal twintig deelnemers, dus snel aanmelden is gewenst. Van Foreest geldt als een enorme belofte voor het Nederlandse vrouwenschaak. Bij de jeugd won ze al vele nationale titels. Vorig jaar werd ze - toen nog 11 jaar - gedeeld derde op het echte Nederlandse kampioenschap voor vrouwen.

Een week later, op 21 juni, vindt het HSG online open rapidtoernooi plaats, ter vervanging van het tot volgend jaar uitgestelde vijftiende HSG Open. Onder de deelnemers in elk geval drie sterke grootmeesters: Loek van Wely (meervoudig oud-Nederlands kampioen, in 2019 winnaar van het HSG Open), Erwin l’Ami (top vijf van Nederland) en Friso Nijboer (HSG’s topscorer aller tijden en oud-winnaar van het HSG Open). 

Dit toernooi - plus de afsluitende simultaans - is op internet voor iedereen live te volgen met deskundig en onderhoudend commentaar door het duo ‘Mr. Chess’ Hans Böhm en Stefan Kuipers. Böhm verzorgt het commentaar vanuit hotel Lapershoek, waar normaliter het HSG Open wordt gespeeld, vorig jaar nog met ruim 200 deelnemers. Ook de drie grootmeesters spelen hun partijen vanuit het hotel.

Alle activiteiten zijn gratis. Er zijn - in tegenstelling tot het reguliere HSG Open - geen geldprijzen, wel enkele ‘aardigheidjes’ voor de toernooiwinnaar en spelers die een bijzonder simultaanprestatie leveren. Voor informatie en inschrijving: zie www.hsgopen.nl.

Uit de krant

Voorproefje Gooi en Eembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief