In het voorjaar lagen de sportvelden er verlaten bij.
In het voorjaar lagen de sportvelden er verlaten bij. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse sportclubs hoeven geen huur te betalen voor coronamaanden

Sport

HILVERSUM - Sportverenigingen die hun sportaccommodatie huren van de gemeente Hilversum hoeven de huur over de maanden maart, april en mei niet te betalen. De gemeente scheldt de huren kwijt, omdat de verengingen in die periode dicht waren en daardoor geen inkomsten hadden.

Op dit moment kampen veel sportverenigingen met financiële uitdagingen, is de uitleg van het college van burgemeester en wethouders. “Het wegvallen van barinkomsten, het niet doorgaan van evenementen en inmiddels het nemen van tal van maatregelen om binnen de vereiste maatregelen sportactiviteiten te kunnen blijven organiseren. Vaste lasten, waaronder huur van de betreffende accommodatie, liepen echter gewoon door.”

Het Rijk heeft de regeling TVS (Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties COVID-19) beschikbaar gesteld, zodat verhuurders van sportaccommodaties de amateursportverenigingen tegemoet kunnen komen. Wethouder Voorink (Sport): “Wij hopen de kosten weer vergoed te krijgen van het Rijk. Hier gaan wij een aanvraag voor indienen. Het Rijk heeft ongeveer negentig miljoen euro beschikbaar gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je als verhuurder de huur kwijtschelden aan de sportclubs.” 

Het Rijk verwacht dat dit bedrag voldoende is om alle aanvragen te honoreren. Bij overschrijding van dit bedrag wordt er naar rato verstrekt. Er wordt dus niet op volgorde van binnenkomst verstrekt. Het is dus niet 100 procent zeker dat de gemeente het volledige kwijtgescholden bedrag terugkrijgt. “Als college kiezen wij er bewust voor om dit risico te nemen. Wij vinden het belangrijk om onze sportclubs in deze lastige tijd te ondersteunen. Als de TVS-regeling niet alle inkomsten kan dekken, dan doen wij een beroep op de COVID-19 reserve om dit verschil te kunnen bekostigen”, aldus Voorink. 

Meer informatie
Sportverenigingen die in aanmerking komen, ontvangen een schriftelijke bevestiging van het kwijtschelden van de huur. Voor organisaties die buiten de regeling vallen, gaat de gemeente per geval bekijken of en zo ja, welke ondersteuning mogelijk is. Daarnaast zoekt de gemeente met zo veel mogelijk vastgoedeigenaren van sportaccommodaties contact om hen aan te moedigen een TVS-aanvraag in te dienen.

Uit de krant