Evert Kroon.
Evert Kroon. Foto: De Robben

Nieuwe zwembad Arenapark vernoemd naar waterpololegende Evert Kroon

Sport

HILVERSUM - Het nieuwe zwembad op het Arenapark wordt vernoemd naar waterpoloër Evert Kroon. Het college van burgemeester en wethouders wil het bad graag vernoemen naar een Hilversumse sportheld. 

Evert Kroon was de beste Nederlandse waterpolospeler ooit en in zijn tijd de beste van de wereld. Hij is verschillende keren uitgeroepen tot de beste keeper van ons land. Wethouder Floris Voorink (sport): “Ik vind het een mooi gebaar om op deze manier een eigen Hilversumse sportidool te eren. Evert werd ook wel de Johan Cruyff in het waterpolo genoemd. Helaas is hij niet meer onder ons. Op 2 april 2018 is Evert Kroon overleden, hij is 71 jaar oud geworden. Maar het doet mij veel om op deze manier te kunnen laten zien wat hij voor Hilversum heeft betekend.”

Evert Kroon werd geboren in Hilversum in 1946 en speelde vrijwel zijn hele bij carrière waterpoloclub HZC de Robben in Hilversum. In die tijd speelde deze club mee in de hoogste regionen van de competitie in het waterpolo. Met HZC/De Robben pakte Kroon meermaals de landstitel. Kroon was een opvallende verschijning met zijn rode haar. Daarnaast had hij hele lange armen en grote handen. Zijn bijnaam was niet voor niets ‘de octopus’. Wanneer hij zich breed maakte kon hij bijna beide doelpalen vastpakken. 

182 interlands
Nog een opvallend feitje is dat Kroon altijd een witte zwembroek aan had. Hij speelde mee in 182 interlands en deed drie keer mee aan de Olympische Spelen. In 1976 in Montreal won hij met oranje een bronzen medaille. Vanwege zijn uitstekende keeperswerk in de belangrijke wedstrijden tegen Italië en de Sovjet-Unie mocht Kroon tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag dragen. Na deze spelen stopte Kroon met waterpolo. Hij werd belastingambtenaar en later had hij zijn eigen sportwinkel in Hilversum. Kroon bleef zwemmen. Elke dinsdag was hij in het zwembad te vinden waar hij met zijn oude teamgenoten van De Robben nog baantjes trok.

Vorig jaar maart is besloten om ter vervanging van zwembad De Lieberg een nieuw zwembad te bouwen, met als voorkeurslocatie het Arenapark. Het nieuwe bad gaat ruimte bieden aan zwemlessen, aqua- activiteiten, zoals ouder en kind zwemmen en aquafit, baanzwemmen en activiteiten van verenigingen De Robben, Torpedo en OSVH. Het afgelopen jaar is samen met verschillende partijen nagedacht over de invulling van het zwembad.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Impressie van het vernieuwde Arenapark. Gemeente Hilversum

Het college stelt voor om uit te gaan van een zwembad met twee bassins, een peuterbad en verschillende aanvullende faciliteiten. Het college vraagt nu de raadscommissie om over het programma van eisen te adviseren. Voorink: “Hilversum gaat er met dit nieuwe zwembad flink op vooruit. Niet alleen krijgen we een groter zwembad, dat voldoet aan de hedendaagse maatstaven, maar wij kunnen ook veel meer mogelijkheden bieden voor bredere doelgroepen. Ik ben blij met de stappen die wij zetten richting een nieuw zwembad. En ik ga graag in maart met de raadscommissie in gesprek over de eisen waar wij van denken dat het zwembad aan moet voldoen.” 

Programma van eisen
Momenteel wordt er gewerkt aan het programma van eisen van het nieuwe zwembad op het Arenapark. Ook worden de financiële effecten die horen bij dit programma verder uitgewerkt. Het college stelt voor om hierbij uit te gaan van twee bassins: een wedstrijdbad met een afmeting van 25x21 meter én een doelgroepenbad met een afmeting van 20x10 meter. Dit wordt dan aangevuld met een springplank, een whirlpool en een peuterbad.

Om breed mogelijkheden te creëren voor diverse doelgroepen komt er in elk bassin ten minste één beweegbare bodem. En omdat het belangrijk is dat ook mensen die minder mobiel zijn gebruik kunnen maken van het zwembad krijgt één van de bassins een meebewegende hellingbaan.

Zwembad De Lieberg is met ruim veertig jaar (bouwjaar 1976) een verouderd zwembad. In verband met de oplopende onderhoudskosten en de functionele beperkingen van het zwembad besloot de gemeenteraad in maart 2020 een nieuw zwembad te bouwen op het Arenapark. Het huidige zwembad gaat dicht zodra het nieuwe zwembad in gebruik is genomen. Wat er met de locatie van het huidige zwembad gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief