Afbeelding
Foto's: Tromp Boat Races

Tromp Boat Races op Hilversums Kanaal gaan door: kleiner, minder en jonger

Sport

HILVERSUM - Bij roeivereniging Cornelis Tromp staat het licht op groen voor de komende Tromp Boat Races. Volgende week zaterdag en zondag, 16 en 17 oktober, is het zover. Wel komen er minder deelnemers in actie op het Hilversums Kanaal. 

Vorig jaar leek de wedstrijd in afgeslankte vorm door te kunnen gaan, maar vanwege de oplopende besmettingscijfers moest de wedstrijd op het laatste moment toch nog worden afgezegd. Dat was voor de organisatie en de vele ingeschreven roeiers een grote teleurstelling.

De organisatie is daarom blij dat de roeiers in overleg met de roeibond KNRB en de gemeente Hilversum nu wel weer een wedstrijd kunnen roeien. Wedstrijdleider Minke Fischer is blij. “Het is fijn om de mensen weer een mooie roeiwedstrijd te bieden. Iedereen kijkt er enorm naar uit, zeker de junioren en de studenten, die nu na anderhalf jaar weer een echt wedstrijdseizoen kunnen ervaren.”

Aangepast programma
Overigens ook nu met een aangepast programma om al te grote mensenmassa’s op het terrein te voorkomen. Tromp volgt de richtlijnen van de overheid, meer specifiek toegespitst op sportevenementen volgens het protocol van de NOC-NSF en volgt de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent onder meer dat het aantal deelnemers minder is dan in de voorgaande jaren. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De nadruk van de wedstrijd komt te liggen op de kleine nummers, oftewel de skiffs en tweemansboten (dubbeltwee en tweezonder). Dat de belangstelling daarvoor groot is, blijkt uit de vele inschrijvingen die zoals gebruikelijk uit het hele land komen. Waar in de afgelopen jaren vooral de groep Masters (volwassenen >27) in viermansboten bleef groeien, staat dit nummer nu niet op het programma, omdat dit te veel drukte geeft op de vlotten. Studenten en Junioren kunnen wel in deze boten starten.

Botenwagens
Verder is het aantal contactmomenten op het terrein geminimaliseerd. Zo zijn er minder inschrijvingen voor lichte roeiers, zodat er minder gewogen hoeft te worden en ook de borg van rugnummers wordt achteraf afgerekend. De vele botenwagens krijgen een plek toegewezen, om de drukte te spreiden.

Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor amateurwedstrijden buiten, maar Tromp vraagt deelnemers wel van tevoren een zelftest te doen. Wat wel normaal blijft is de lengte van de baan: die is 5250 meter. De roeiers varen eerst naar de start, langs de N201 ter hoogte van de Wijde Blik. De finish van de tijdrace is bij de ‘korte steiger’ van de roeivereniging.


Uit de krant