Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Zo blij dat ze weer een wedstrijd konden roeien’

Sport

HILVERSUM - Her en der eens een wedstrijdje, maar verder dan dat is het de afgelopen anderhalf jaar niet gekomen. Dat de Tromp Boat Races afgelopen weekend, weliswaar in afgeslankte vorm gehouden konden worden, was voor veel roeiers dan ook een mooi cadeau.

“We hadden mooi weer. Het waren gezellige dagen en iedereen was zo blij dat ze weer eens een wedstrijd konden roeien”, meldt wedstrijdleider Minke Fischer van de Hilversumse roeivereniging Cornelis Tromp. Wel zegt ze er meteen achteraan dat ze in 2022 weer vol gas mogen geven. “Wij willen weer doen waar we goed in zijn.”

Ofwel: weer de maximale 800 inschrijvingen kunnen toestaan. Dit jaar heeft Cornelis Tromp het aantal deelnemers vanwege corona moeten beperken en was er vooral ruimte voor jongeren en studenten. Er waren zo’n 650 inschrijvingen. Uiteindelijk zijn er zo’n 550 à 560 gestart op het Hilversums Kanaal. Doordat er minder deelnemers waren, bleven de contactmomenten uit en kon iedereen makkelijk het water op en af. 

Zelftest

Volgens Fischer moet je als organisator altijd rekening houden met mensen die zich wel inschrijven en niet komen opdagen. Ditmaal kan het ook te maken hebben met het duidelijke verzoek vooraf. Wie zich niet lekker voelt, zoals verkouden zijn, blijf dan thuis was de oproep. De organisatie had alle deelnemers ook gevraagd een zelftest te doen voordat zij naar het Hilversums Kanaal toekwamen. 

Want het was toch een beetje minder gezellig, zo stelt Fischer. Tijdens deze editie lag de nadruk vooral op de kleinere nummers: de skiffs en de tweemansboten. Ditmaal is besloten dat de groep Masters niet in actie kon komen met de ‘vieren’. Dit zou voor teveel drukte zorgen. Daardoor was er toch minder reuring is het gevoel bij Cornelis Tromp. 

Teleurstelling

Maar over het algemeen is er tevredenheid bij de wedstrijdleider. Vorig jaar moest de Hilversumse club de Tromp Boat Races op het laatste moment afgelasten. Dat was een teleurstelling. Maar doordat de coronabesmettingen vorig jaar oktober snel opliepen, zat er niets anders op dan de wedstrijd toch van de kalender te halen. Dit keer kon het gelukkig wel doorgaan, ook al was het devies dan kleiner, minder en jonger. 

Ondanks dat de roeiers weinig wedstrijdritme hebben - de Tromp Boat Races is de tweede wedstrijd van het seizoen na een hollen en veel stilstaan seizoen door corona - waren de prestaties behoorlijk goed. Fischer vertelt dat een aantal baanrecords is gesneuveld dit weekend. “Ik zie qua prestaties dat iedereen wel weer scherp zit”, zegt ze daarover. “Maar wat we vooral merken, is dat de roeiers het fijn vinden dat ze weer wat kunnen doen.”

Uit de krant