Afbeelding
Foto: Joris Dekker

GAC-atleten bereiden zich op NK indoor: nieuwe baan in voorjaar 2023 opgeleverd

Sport

HILVERSUM - De wedstrijdatleten van de Gooise Atletiek Club zijn na het succesvolle uitdoorseizoen, waarin zowel het mannen- als het vrouwenteam promoveerde, zich aan het voorbereiden op de komende indoorwedstrijden. 

De komende weken zijn er verschillende indoorwedstrijden. Het hoogtepunt waar naartoe wordt gewerkt zijn in februari 2023 de Nederlandse kampioenschappen. De categorie O18 (tot 18 jaar) en O20 (tot 20 jaar) komen op 11 en 12 februari in actie. De senioren zijn een week later aan de beurt. Ook hier kunnen atleten die in O18 en O20 excelleren een invitatie krijgen om een week later bij de senioren mee te doen. 

Bij de GAC is volop ruimte voor de breedte- en recreatiesport. Het bestuur heeft daarnaast een aantal jaren geleden een traject gestart om de topsport van nieuwe impulsen te voorzien. Dat heeft het afgelopen seizoen op tal van onderdelen al geleid tot Nederlandse titels. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en om de topsport in de vereniging te concentreren, is de selectie ondergebracht in het Team Arena. Het team bestaat uit 39 atleten. Daarin zitten de beste sprinters, hordenlopers, verspringers, hoogspringers en meerkampen van GAC. De leeftijd van de atleten varieert tussen de 14 en 32 jaar. Afgelopen maand zijn er zeven nieuwe leden ingestroomd bij het Team Arena. 

Het liefst hadden de atleten hun trainingen voor het komend seizoen op de eigen baan afgewerkt. Het oorspronkelijke plan was dat de nieuwe baan al in oktober in gebruik kon worden genomen. Later werd dit uitgesteld naar november omdat afgelopen zomer bleek dat de grond onder de oude baan was verontreinigd. Die grond moest eerst worden gesaneerd.  

Sintelbaan
De oorzaak van de vervuilde grond onder de atletiekbaan is de sintelbaan die er vroeger lag. Sintels zijn verbrandingsresten van steenkool, afkomstig van de Hoogovens in Velsen bij de productie van staal. In de tijd dat de voetbalclubs Hilversum en ’t Gooi nog op het sportpark hun competitiewedstrijden speelden, lag er een brede sintelbaan rond het veld. In de winter bij vorst werd de sintelbaan bedekt met een laag water zodat er na een paar nachten vorst op het sportpark kon worden geschaatst.

Het weer is nu spelbreker bij de aanleg van de nieuwe atletiekbaan. Het asfalt ligt er in en de volgende stap is het aanbrengen van de bovenlaag; het tartan. Dat kan alleen als het asfalt goed droog is. In het najaar is dat onbegonnen werk. Afhankelijk van de temperatuur wordt het tartan pas in maart/april 2023 gelegd. De baan wordt daarom in het voorjaar definitief opgeleverd. 

Beperkt gebruik
In overleg met de gemeente is afgesproken dat de baan beperkt gebruikt kan worden. Atleten kunnen kogelstoten, springen en kan er gelopen worden op het asfalt. Werpen en het grasveld gebruiken kan nog niet. Voor een aantal groepen die zonder licht op het terrein van Roland Holst trainen is dit positief nieuws. Overige groepen blijven op de uitwijklocatie trainen. Het is voor alle betrokken partijen en voor GAC in het bijzonder een vervelende situatie en vraagt veel van de flexibiliteit van trainers en atleten. De GAC houdt echter het vooruitzicht dat zij de mooiste baan in Nederland krijgt.

Uit de krant